• Profesjonalny shaker barmański - jak go wybrać?

    Podczas kompletowania zestawu barmańskiego w domu, najważniejszym elementem jest shaker barmański. Shakery są niezbędne, jeśli chcesz przygotowywać własne drinki. Jakiego typu shakera potrzebujesz na początek? Jakie są jego...

  • Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?

    Wiele osób pijących wino zastanawia się, jakie są różnice między winem półwytrawnym a wytrawnym. Ten artykuł odpowie na pytania dotyczące różnic między tymi dwoma winami i tego, z czym je łączyć. Które wino, półwytrawne czy...

  • Kamienie do whisky - idealny dodatek do każdego drinka!

    Nie chcesz, aby smak i aromat whisky zostały utracone? Użyj specjalnych kostek lodu lub kamieni do whisky. Sprawdź ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo używać kostek do drinków i do czego służą? Wszyscy lubimy koktajle i...

  • Greckie Ouzo - co to jest i jak je pić?

    Najpopularniejszym greckim napojem jest Ouzo. Grecy nie bez powodu nazywają go napojem narodowym. Jaka jest najlepsza metoda picia ouzo? Żaden Grek nie ma co do tego wątpliwości. Co przez to rozumiesz? Odpowiada z uśmiechem: "Ouzo smakuje...

  • Pomysły na koktajle z wykorzystaniem arbuza lub melona

    Koktajle z arbuza i melona to pyszne połączenie. Arbuz, aromatyczny melon i morele stanowią świetną bazę do letnich koktajli. Są one nie tylko orzeźwiające, ale mają również piękny aromat i piękny kolor. Owoce te doskonale gaszą...

  • Co to mezcal i jak go pić?

    Mezcal - co to jest? Pytanie co to jest Mezcal bardzo często pojawia się, jeśli po raz pierwszy słyszymy tę nazwę. Mezcal jest narodowym trunkiem Meksyku i jest uważany za przodka słynnej na całym świecie tequili. Różni się jednak od...

  • Klarowanie zacieru – domowe sposoby

    Wyjaśnienie tradycyjnego klarowanie nastawu. Wszyscy wiemy, że chcemy, aby nasza wódka smakowała jak najlepiej po pierwszym zacieraniu. Dekarbonizacja fermentacji to świetny sposób, aby bimber pachniał jak najmniej. Wymaga to czasu, a zacier...

  • Czyszczenie butelek do piwa - jak to zrobić?

    Wiesz, że brudna butelka to coś więcej niż tylko kwestia estetyczna. Może stanowić poważne zagrożenie dla trunku, a nawet Twojego zdrowia. Szklane naczynia należy myć niezależnie od tego, czy robimy piwo, alkohol, czy destylaty. Przed...

  • Jaki wpływ ma alkohol na organizm każdego człowieka?

    Wpływ alkoholu na organizm może mieć niebezpieczny. Dzieje się tak za sprawą alkoholu etylowego, który może zwiększyć ryzyko wystąpienia wielu chorób. Piwo i wino zawierają więcej niż alkohol etylowy. Zawierają również wiele innych...

  • Jaki alkohol jest odpowiedni dla gości weselnych?

    Planowanie jest kluczem do organizacji przyjęcia weselnego. Jedzenie i alkohol są nieodzowną częścią każdej imprezy weselnej. Wesele jest otwarte dla wszystkich członków rodziny i przyjaciół. Żaden ojciec czy wujek nie będzie chciał...

  • Który alkohol polecilibyście na prezent?

    Mężczyźni preferują w świecie spirytusu alkohole wysokoprocentowe. Problem pojawia się, gdy trzeba sparować gust męskiego przedstawiciela z konkretnym trunkiem. Jakie trunki preferują mężczyźni i kobiety? Jaki alkohol na prezent dla...

  • Czym jest brandy? Jak powinno się ją podawać?

    Brandy może być również wytwarzana z wina owocowego. W takim przypadku należy ją odpowiednio oznakować. Holenderskie określenie brandewijn oznacza "wino destylowane" i jest źródłem nazwy. Wypalanka to staropolska nazwa brandy. Jest ona...

  • Co zrobić, gdy jest kwaśne wino domowej roboty?

    ​W trakcie procesu fermentacji i zlewania wina domowej roboty możemy napotkać po drodze kilka przeszkód. Problemem może być niesatysfakcjonujący smak tego trunku. Dlaczego jest kwaśne wino? Co zatem zrobić, żeby wino nie było kwaśne?...

  • Wino nie pracuje, co zrobić w takiej sytuacji?

    ​Oczywiste jest, że bez fermentacji może powstać nieudane wino. Cały trud włożony w przygotowanie owoców idzie wtedy całkowicie na marne. Taki stan mogło wywołać wiele czynników. W takiej sytuacji trzeba koniecznie pamiętać o tym...

  • Jak pić słynną Tequille z Meksyku?

    ​Tequila to wódka meksykańska o mocy 35-55 procent. Produkowana jest ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Jeśli chodzi o nazwę tej meksykańskiej wódki, pochodzi od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila. Miasto znajduje się w stanie...

  • Koniak, co to za alkohol i jak go pić?

    Koniak to wysokoprocentowy destylat winny. Wytwarzany jest w miejscowości Cognac we Francji. Jak się okazuje tylko, stamtąd mogą pochodzić, oryginalne alkohole sygnowane nazwą Koniak. Region Charente ma korzystne oceaniczne wiatry, żyzne...

  • Jak pić i serwować brandy?

    ​Brandy to wysokoprocentowy winiak, który otrzymuje się ze szczepów białych winogron. Proces produkcji regulowany jest dość luźnymi przepisami. Dlatego w ofercie znajduje się wiele rodzajów brandy. W zależności od jej odmiany może być...

  • Jak przygotować domową whisky?

    ​Niektórym whisky kojarzy się ze Szkocją, a innym z Irlandią. Pozostali mówią, że trunek ten pochodzi z Wysp Brytyjskich. Natomiast jeśliby tak zagłębić się w jego genezę głębiej, znajdzie się jeszcze inne miejsce pochodzenia. Ten...

  • Jakie przekąski i jakie wino do ryb będzie najlepiej smakować?

    ​Bardzo często człowiek zastanawia się podczas kolacji lub różnych uroczystości, jakie podać wino. Jakie wino, do jakiej potrawy pasuje najlepiej? Wśród win białych, różowych i czerwonych wyróżnia się różne rodzaje, które będą...

  • Ile może stać otwarte wino i co ma wpływ na jego jakość?

    ​Wino to jeden z najszlachetniejszych trunków na świecie. Powstaje podczas procesu fermentacji różnych owoców. Najbardziej popularne i cenione wino uważa się to, które zostało wyprodukowane tylko z winogron. Niektóre wina mogą, a nawet...

  • Jak wybrać dobre wino?

    ​Wybór dobrego wina w restauracji może wydawać nam się dość prosty. Najczęściej zwykle menu to maksymalnie kilkanaście-kilkadziesiąt etykiet. Tak samo w winnicy z pomocą winiarza też nie powinny nieść wielu trudności. Trudności...

  • Odpowiednie wina do obiadu, jak podawać wina białe i czerwone?

    ​Dobre wino do obiadu coraz częściej towarzyszy nam nie tylko podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną. W trakcie domowych posiłków są osoby, które lubią sobie wypić odrobinę. W krajach słynących z wyrobu wina to codzienność. W...

  • Jaki słoik na nalewki?

    ​Słoik na nalewki to bardzo ważny element w domowej produkcji. Od jego pojemności zależna jest receptura, która musi być dobrze dobrana. Z pozoru przygotowanie nalewki wcale nie wydaje się bardzo skomplikowane. Wystarczy zalać spirytusem...

  • Jak przechowywać wino?

    ​Wiele osób w dzisiejszych czasach wie jak dopasować wino do potraw na wieczorne spotkania. Niestety, wiele osób nie radzi sobie z przechowywaniem wina. Nieprawidłowości w tym zakresie powodują, że po otwarciu butelki można poczuć płyn...

  • Flaszka w stylu retro. Czy lak do butelek jeszcze ma sens?

    ​Lak to jeno z takich słów, które niemal już wyszły z użycia. Niegdyś używanie laku do zabezpieczenia korespondencji czy butelek z trunkami było powszechną praktyką. Lakowanych pieczęci nie używa się w ogóle, zaś lak do butelek...

  • Moszcz winny bez tajemnic

    ​Moszcz jest podstawowym produktem służącym do produkcji wina. Jest to świeżo wyciśnięty sok owocowy, który pozbawia się skórek, nasion i łodyżek dopiero po wyciśnięciu, nie przypomina więc typowego soku owocowego ze sklepowej...

  • Ciekawostki historyczne o destylacji alkoholu

    Destylacja, nie tylko alkoholu, polega na dwóch następujących po sobie procesach fizykochemicznych – odparowaniu cieczy i ponownym skropleniu, czyli kondensacji. Jest zjawiskiem powszechnie występującym w przyrodzie i wykorzystywanym w...

  • Płatki dębowe, jak stosować?

    ​Płatki dębowe dodane do alkoholu własnego wyrobu sprawiają, że uzyskuje on charakterystyczny aromat. Pomagają uzyskać efekt podobny do leżakowania w beczce. Nic więc dziwnego, że zyskują na popularności przy domowej produkcji trunków...

  • Węgiel aktywny - jak stosować?

    Węgiel to substancja, która od zawsze była tradycyjnie wykorzystywana do adsorpcji, czyli pochłaniania zanieczyszczeń i prawdopodobnie jest najsilniejszym filtrem znanym człowiekowi. Dzięki swojej porowatej strukturze zatrzymuje...

  • Butelki na domowe nalewki – jak je wybrać?

    ​Domowe nalewki powstają w polskich domach coraz częściej. Dla jednych to sposób na stworzenie nawet prozdrowotnych trunków, inni natomiast po prostu uwielbiają smak przygotowanych przez siebie alkoholi. Dla wielu jednak liczy się również...

  • Nalewka z aronii – przepis

    ​Aroniówka to nalewka, którą wykonujemy bardzo chętnie. Jest nie tylko prosta, ale również bardzo smaczna. Aby naprawdę można było uznać ją za trunek udany, powinna być nie tylko odpowiednio mocna, ale również słodka. Jeżeli...

  • Jak zrobić nalewkę z wiśni?

    ​Wiśnie to nie tylko wspaniały owoc, sam w sobie, ale również doskonały materiał na nalewkę. Ich smak doskonale łączy się z alkoholem, dzięki czemu efekty naszej pracy często są wręcz doskonałe! Dodatkowo wiśnie idealnie sprawdzą...

  • Zaprawka do produkcji alkoholu

    ​ Produkcja domowych alkoholi rządzi się swoimi prawami. Po pierwsze trzeba mieć dość spore doświadczenie. Każdy przecież wie, że bez tego można się wpakować w niezłe maliny. Wino kwaśnieje, wódce bliżej do wody mineralnej niż...

  • Po co komu węgiel aktywny w produkcji alkoholu?

    ​Destylacja domowego alkoholu niesie ze sobą wiele korzyści. Po pierwsze, pracujemy nad materiałem, który jest w pełni zależny od naszych decyzji. Jeśli wykorzystamy dobrej jakości składniki i będziemy przestrzegać kilku podstawowych...

  • Akcesoria do winiarstwa

    Zaczynając produkcje wina, musimy zaopatrzyć się w niezbędny sprzęt i akcesoria, które posłużą nam do wyrobu tego trunku oraz do jego przechowywania. Akcesoriów tych jest bardzo wiele, lecz skupimy się na najważniejszych. Butla lub...

  • Środki dezynfekujące przy domowej produkcji alkoholu

    Przy produkcji alkoholi ważne są nie tylko akcesoria, proces wyrobu alkoholu oraz przechowywanie, ale także dezynfekcja akcesoriów używanych ówcześnie. Jest to bardzo ważne ze względu na jakość wykonywanych kolejnych trunków...

  • Prasy do owoców

    Uzyskanie soku z owoców wcale nie jest takie proste, jak się wydaje. Jest najbardziej pracochłonnym zadaniem w całym procesie wytwarzania wina, szczególnie jeśli robimy go więcej niż kilka litrów. Prasa do soków jest jednym z narzędzi...

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.