Drinki z wykorzystaniem prosecco

​Prosecco jest to włoskie wino musujące, które pochodzi z regionu Veneto w północnych Włoszech. Cechuje się przede wszystkim delikatnym, owocowym smakiem. Drink z prosecco doskonale orzeźwia. Świetnie spełnia się w roli aperitifu. Do tego jest tańsze od szampana, do którego jest często porównywane. W dzisiejszych czasach można znaleźć wiele połączeń z użyciem tego alkoholu. Staje się coraz bardziej na imprezach, ale i nie tylko.

Drink z prosecco

Szampan prosecco właśnie tak nazywany często jest ten alkohol. Uważany za tańszą odmianę Szampana i nie pochodzi ono z Francji. Winorośl, z której produkowane jest to wino, uprawiana jest we Włoszech. W regionach takich jak Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska. Uprawia się go także w prowincji Treviso. Czym różni się Szampan i Prosecco? Sposobem wtórnej fermentacji. Bazą dla tych trunków są wina gronowe z określonych osobnymi normami odmian. Różnice pojawiają się w momencie powstawania bąbelków. Szampan zawdzięcza je dzięki wtórnej fermentacji butelkowej. Prosecco wino, dzięki procesowi wtórnej fermentacji odbywającej się w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Często nasuwa się podstawowe pytanie, jak prosecco to z czym pić? Trunek ten często podaje się samodzielnie. Sprawdza się również jako aperitif. Nadaje się również jako dodatek do lekkich i delikatnych potraw. Prosecco półwytrawne pasuje między innymi do łagodnych serów, owoców morza, białych ryb oraz deserów. Nieuniknione, że jest składnikiem wielu popularnych koktajli. W tym drinku często dodaje się świeże owoce lub zioła, które komponują się z orzeźwiającym napojem. Należy mieć na uwadze, że prosecco jako wino serwujemy schłodzone. Najlepiej smakuje w temperaturze 6-8 stopni Celsjusza. Rewelacyjny napój na upalne, letnie popołudnia. Wytrawne prosecco oznaczane jest jako brute, prosecco słodkie to extra-dry, a najsłodsze: dry. Prosecco półwytrawne świetnie współgra z delikatnymi mięsami, rybami, owocami morza, a także owocami.

Prosecco, z czym pić?

A więc jak prosecco, z czym pić? Najsłynniejszym aperitifem z dodatkiem prosecco jest popularny Aperol Spritz. Drink ten bazuje na prosecco i aperolu. Aperol to słodki likier z goryczką, gorzką pomarańczą, rabarbarem i wyciągiem z ziół. Mieszanka prosecco z crème de cassis. Burgundzki likier z czarnych porzeczek to zmodyfikowany przepis na francuski kir. Koktajl z białego wina i tegoż likieru. Drink z prosecco jakie jeszcze pomysły? Wyrafinowany koktajl z prosecco z dodatkiem syropu różanego. Drink został wynaleziony przez Sophie Dahl, słynną brytyjską modelkę i pisarkę. French 75 to drink oficjalnie rozpoznawany w latach 20. XX wieku. Jego korzenie sięgają XIX wieku, kiedy to połączono szampana z sokiem z cytryny, cukrem i lodem. Zastępując prosecco szampan, dodaje się gin, sok z czarnego bzu, sok z cytryny i lód. Dzięki temu uzyska się Prosecco French 77. Jest to napój delikatniejszy i bardziej owocowy. Idealnym sposobem na letnie orzeźwienie może być połączenie likieru malinowego i świeżej gałązki bazylii.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.