
Aroniówka to nalewka, którą wykonujemy bardzo chętnie. Jest nie tylko prosta, ale również bardzo smaczna. Aby naprawdę można było uznać ją za trunek udany, powinna być nie tylko odpowiednio mocna, ale również słodka. Jeżeli skorzystacie z przepisu na nalewkę z aronii, który znajdziecie poniżej, na pewno efekt pozytywnie Was zaskoczy!
Jak zrobić nalewkę z aronii?
Zanim przejdziemy do przepisu, najpierw lista koniecznych składników, niezbędnych do tego, by wykonać nalewkę z aronii. Oto one:
-
0,5 kg owoców aronii,
-
około 100 liści aronii,
-
0,5 litra spirytusu 96%,
-
1 litr wody,
-
0,5 kg cukru,
-
1 cytryna,
-
słoik o pojemności przynajmniej 2,5 litra.
Owoce dokładnie myjemy pod wodą, po czym wrzucamy do woreczka i umieszczamy w zamrażalniku na około 24 godziny. Jeżeli bardzo nam się spieszy, pamiętamy, że owoce nie powinny mrozić się krócej, niż 12 godzin, jednak spokojnie mogą spędzić w zamrażarce nawet kilka czy kilkanaście dni.
Owoce, które zostały zamrożone, nie tylko lepiej puszczają swoje soki, ale również mają lepszy smak, jest on również mniej cierpki – dlatego mrożenie owoców to konieczność.
Jeżeli sami zbieramy owoce, od razu zbierzmy potrzebną nam ilość liści. Ich oczywiście już nie mrozimy, ale konieczne jest ich bardzo dokładne wymycie.
Gdy owoce będą mrozić się najlepiej od około 24 godzin, wyciągamy je z zamrażalnika, wrzucamy do garnka, dorzucamy do tego liście, wlewamy około 250 ml wody i zaczynamy gotować, najlepiej pod przykryciem.
Całość gotujemy do 15 minut od momentu wrzenia, na naprawdę małym ogniu.
Po tym odkładamy garnek na około 12 godzin na bok. W praktyce więc dalszą częścią nalewki najlepiej zająć się na drugi dzień lub dopiero wieczorem, jeżeli przygotowywanie aroniówki rozpoczęliśmy z samego rana.
Po tym czasie odlewamy cały otrzymany sok (można to zrobić przez sitko) i dodajemy sok z całej, wyciśniętej cytryny.
Z garnka wyciągamy wszystkie liście, po czym dodajemy do niego cały cukier (około 0,5 kilograma) i dodajemy 3 szklanki wody (około 750 ml). Całość gotujemy do czasu, aż cały cukier się nie rozpuści.
Przez sitko do poprzednio otrzymanego soku wlewamy teraz otrzymany syrop, pamiętajmy, by wycisnąć jego resztki z owoców, po czym owoce nadają się już do wyrzucenia.
Na koniec dolewamy do otrzymanego płynu spirytus. Całość będzie jednak mało klarowna, dlatego warto ją przefiltrować, np. przez filtry do kawy. Całość jest tuż gotowa do zabutelkowania. Z powyższego przepisu uda się otrzymać około 1,7 litra nalewki aroniowej.
Następnie, warto, aby nalewka leżakowała jeszcze przynajmniej kilka miesięcy. Jednak nie jest to konieczne. Pamiętajmy dodatkowo, że odpowiednia ilość cukru jest kwestią bardzo indywidualną, więc jeżeli będzie go naszym zdaniem za mało, w każdym momencie możemy nalewkę dosłodzić albo przygotować kilka wersji (różna słodkość każdej z nich), dzięki czemu na przyszłość będziemy wiedzieli, która z nich najbardziej smakuje nam oraz naszym bliskim.
Nalewka z aronii – na co pomaga?
Aronia jest bardzo bogata w witaminę P. Oznacza to, że jest ona bogata w bioflawonoidy. Mają one właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a w samym owocu odpowiadaj one za intensywny kolor.
Przeciwbakteryjne i antynowotworowe właściwości wykazują obecne w aronii taniny – to one odpowiadają za cierpkość owoców. Czasem mówi się, że smak alkoholu jest taninowy, czyli trochę ściągający na języku.
To jednak nie koniec, owoce aronii bogate są również w witaminy C, B2, E oraz kwas foliowy, a do tego w żelazo, wapń, miedź, bor, jod oraz mangan.
Aroniówka, ze względu na swoje składniki, będzie więc bardzo dobrym rozwiązaniem w takich przypadkach, jak:
- przewlekłe bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia czy nudności,
- podczas detoksykacji naszego organizmu,
- zbyt wysokipoziom cholesterolu,
- w celu obniżenia poziomu cukru w organizmie,
- wspomaganie pracy oczu,
- zapobieganiu powstawaniu żylaków na naszych nogach,
- niewystarczająca lub problematyczna kondycja naszej skóry.
Jak widać, nalewka z aronii jest nie tylko pyszna, ale w odpowiednich, niewielkich ilościach może mieć bardzo korzystny wpływ na nasze zdrowie. Tym bardziej więc warto zdecydować się na jej wykonanie, a następnie spożywanie, jednak jedynie od czasu do czasu i w niewielkich ilościach. Alkohol w ilościach dużych nigdy nie sprzyja naszemu zdrowiu.
Polecamy
Najnowsze
Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?
Wiele osób pijących wino zastanawia się, jakie są różnice między winem półwytrawnym a wytrawnym. Ten artykuł odpowie na pytania dotyczące... [...]