Kamienie do whisky - idealny dodatek do każdego drinka!

Nie chcesz, aby smak i aromat whisky zostały utracone? Użyj specjalnych kostek lodu lub kamieni do whisky. Sprawdź ten artykuł, aby dowiedzieć się, jak prawidłowo używać kostek do drinków i do czego służą?

Wszyscy lubimy koktajle i napoje, które są schłodzone. Kostki lodu to najszybszy i najłatwiejszy sposób na schłodzenie napojów. Pomimo wszystkich swoich zalet, lód ma swoje wady. Gdy lód się topi, nasz napój zaczyna tracić swój pyszny smak i intensywność. Może nie jest to duży problem w przypadku koktajli z wieloma składnikami, ale smak samego alkoholu jest inny. Szczególnie gdy mówimy o alkoholach takich jak whisky. Metalowe kostki do whisky są przeznaczone dla osób, które lubią pić schłodzone alkohole, ale nie chcą tracić ich smaku.

Do czego służą kamienie do whisky?

Wynalezienie kamienia lodowego do whisky datuje się na 2008 rok. Kamienie do whisky, które są rzeźbione w kształt kostki, są używane do chłodzenia napojów bez ich rozcieńczania. Pełnią one funkcję lodu, nie zmieniając struktury ani konsystencji napoju. Materiał używany do produkcji kostek lub kamieni do whisky musi spełniać określone wymagania. Najpopularniejsze są granit i steatyt, rodzaj nieporowatego kamienia magmowego. Kostki do whisky wykonane ze stali nierdzewnej są mniej popularne.

Jakie kostki do whisky wybrać?

Wybór odpowiednich kamienie do whisky zależy od kilku czynników. Nie zawsze potrzebujemy tych najszybciej i najlepiej schładzających. Wybieramy kamień odpowiedni do naszego budżetu i osobistych preferencji, biorąc również pod uwagę trwałość, wygląd i, co najważniejsze, pożądany poziom chłodzenia. Do czego najlepiej używać kostek do whisky? Korzystanie z kostek whisky jest bardzo proste. Kostki należy umieścić w zamrażarce jak najwcześniej przed przygotowaniem drinka, aby mogły się schłodzić. Gdy osiągną odpowiednią temperaturę, wrzuć je do szklanki whisky. Zimne kamienie obniżą temperaturę whisky, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się intensywnym i schłodzonym drinkiem.

Efekt chłodzenia utrzymuje się tylko przez około 30 minut, po czym należy umieścić kostki w zamrażarce. Materiał, z którego wykonane są kostki do whisky, determinuje intensywność i stabilność (patrz tabela powyżej) chłodzenia. Kostki metalowe lub marmurowe mają znacznie wyższą szybkość chłodzenia. Kostki ze steatytu mają niższą szybkość chłodzenia.

Kamienie do whisky są ekologiczne, mogą być używane wielokrotnie. Kostki nadają się do wielokrotnego użytku po umyciu i wypłukaniu.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.