Jak pić słynną Tequille z Meksyku?

​Tequila to wódka meksykańska o mocy 35-55 procent. Produkowana jest ze sfermentowanego soku agawy niebieskiej. Jeśli chodzi o nazwę tej meksykańskiej wódki, pochodzi od nazwy meksykańskiego miasteczka Tequila. Miasto znajduje się w stanie Jalisco, stanowiącego centrum produkcji Tequili. Początkowo wódka nazywana była „mezcalem z Tequili” a od połowy XIX w. tequilą. Niektóre pogłoski mówią, że słowo tequila wywodzi się z języka rdzennych mieszkańców regionu Nahuatl.

Jak pić Tequillę?

Tradycyjny sposób to polizanie nasypanej na dłoń pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym soli. Następnie wypicie shota i zjedzenie ćwiartki cytryny lub limonki. Nazywana tradycyjnie, ponieważ to tradycja raczej barowa, imprezowa i amerykańsko-filmowa. Na pewno sprawdzi się w przypadku kiepskiej tequili mixto zabijając jej niezbyt korzystną nutę.

Rodowici Meksykanie raczej nie przyjmują tej opcji. Oni delektują się tequilą, popijając ją małymi łykami z wąskich, wysokich kieliszków zwanych caballitos. Jeśli takich aktualnie się nie posiada, to na pewno nic nie szkodzi. Najważniejsza jest forma, a dobra tequila zasmakuje ze szklanki do whisky i z kieliszka do koniaku.

Specjaliści degustują najdroższe gatunki w specjalnych kieliszkach. Przypominają nieco degustacyjne szkło do whisky. Nie można jej mrozić, a wystarczy lekko schłodzić. Dodatek w postaci kostki lodu i plasterka limonki też będzie idealnym pomysłem.

Jak się piję Tequillę Sunrise?

Tequila sunrise to klasyczny koktajl. Jego tradycyjna receptura była następująca: tequila, crème de cassis, sok z limonki oraz woda sodowa. Istnieje również wersja zmodyfikowana. Zdecydowanie zdobyła dużą popularność, czyli tequila, sok pomarańczowy i grenadyna. Nazwa pochodzi od wyglądu koktailu przy nalewaniu. Składniki o większej gęstości opadają na dno, tworząc efektowne stopniowe przejścia kolorystyczne.

Drink tequila sunrise to najbardziej znany drink z użyciem tequili. Drink ten największą popularność zdobył jednak po filmie z 1988 roku pod tytułem "Tequila Sunrise". Jest to nie tylko prosty i super szybki do zrobienia drink, jest też piękny i smaczny. Dla odmiany można podawać Tequillę Olmeca. Charakterystycznym elementem procesu produkcji tequili Olmeca jest wykorzystanie 500- letniego, ręcznie wykonanego kamienia Tahona. Służy on do miażdżenia agaw i wydobycia z nich soku.

Ile ma procent Tequilla?

Tequila to wysokoprocentowy meksykański napój. Pozyskuje się go z niebieskiej agawy z łacińskiego to Agave tequilana. Zawartość alkoholu w Tequilla to od 35 do 55 procent. Tequilę produkuję się z błękitnej agawy, rośliny występującej w całej Ameryce Południowej i Środkowej. Tylko dojrzała agawa nadaję się do produkcji tequili, stan osiąga między 8 a 12 rokiem kwitnienia. Zbieracze agawy, jimadores, ścinają roślinę za pomocą specjalnego narzędzia o zaokrąglonym ostrzu, zwanego coa. Kulisty rdzeń rośliny, nazywany przez Meksykan "pina", czyli szyszka, transportowany jest do gorzelni. Pocięta na kawałki agawa jest gotowana w celu uzyskania jak największego stężenia cukru. Ugotowane agawy są rozdrabniane i miażdżone.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.