
Najpopularniejszym greckim napojem jest Ouzo. Grecy nie bez powodu nazywają go napojem narodowym. Jaka jest najlepsza metoda picia ouzo? Żaden Grek nie ma co do tego wątpliwości. Co przez to rozumiesz? Odpowiada z uśmiechem: "Ouzo smakuje najlepiej, gdy pije się je w dobrym towarzystwie!".
Oczywiste jest, że ouzo byłoby dobrym kandydatem do tytułu narodowego trunku Grecji. Wie o tym każdy, kto spędził czas na piaszczystych plażach Grecji i miał kontakt z codziennym życiem Greków. Grecy są znani z tego, że uwielbiają Ouzo. Zobaczysz je wszędzie. Napój ten można znaleźć w każdej kawiarni w różnych formach, w tym na zimno z talerzem meze lub samodzielnie. W Grecji picie jest ważnym rytuałem.
Czym jest Ouzo?
Grecka wersja napoju alkoholowego, podobnego do francuskiego pastis i włoskiego sambuca, nazywa się Ouzo. Powstaje w wyniku destylacji spirytusu rektyfikowanego w miedzianych alembikach. Podczas destylacji jest on następnie nasycany aromatami ziół. Dominuje anyż, który nadaje jej charakterystyczny smak. Do Ouzo można dodawać inne śródziemnomorskie zioła, takie jak koper włoski czy cynamon. Producenci mogą różnić się proporcjami, w jakich używają tych ziół i aromatów.
Zgodnie z wytycznymi Unii Europejskiej zawartość alkoholu w Ouzo musi wynosić co najmniej 35% i nie więcej niż 48%.
Kiedy powstało Ouzo?
Proces destylacji alkoholu nie był nowością w basenie Morza Śródziemnego. Istnieją pogłoski, że ouzo lub podobne do niego destylowane alkohole powstały w czasach Imperium Osmańskiego. Ouzo jest bezpośrednim potomkiem tsipouro - alkoholu objętościowego (ABV), który był produkowany w tym regionie. Napój zyskał popularność po tym, jak został stworzony przez wieśniaka z Tirnavos w Tesalii. Nikolaos Katsaros dodał aromatyczne zioła do tsipouro podczas destylacji w 1856 roku, aby poprawić jego smak. Tak narodziło się nowoczesne Ouzo.
Jak i z czym pić Ouzo w grecki sposób?
Środowisko, w którym spożywane jest Ouzo, jest równie ważne, jak sposób serwowania napoju. Jeśli chcesz cieszyć się Ouzo tak, jak robią to Grecy, oto kilka wskazówek:
Najlepszą porą na delektowanie się Ouzo jest lato, kiedy temperatury są wysokie. Grecy mają tendencję do picia Ouzo w określonych porach dnia. W Grecji małe przekąski zwane mezedes są zawsze podawane razem z Ouzo. Ouzo stanowi idealne połączenie z owocami morza. Grecy lubią łączyć je z owocami morza, takimi jak grillowana ośmiornica lub krewetki. Dobrze komponuje się z przystawkami, takimi jak ser, mięso lub inne przekąski. Najlepiej jest pić ouzo w towarzystwie. To nie jest coś do picia w samotności. Delektuj się nim z rodziną lub przyjaciółmi. Te wskazówki powinny pomóc Ci cieszyć się Ouzo w najlepszy możliwy sposób.
Polecamy
Najnowsze
Profesjonalny shaker barmański - jak go wybrać?
Podczas kompletowania zestawu barmańskiego w domu, najważniejszym elementem jest shaker barmański. Shakery są niezbędne, jeśli chcesz... [...]