
Bimber to potoczna nazwa alkoholu wyrabianego w zaciszu własnego domu. Może być on produkowany przez każdego z nas. Nie wymaga to niezwykłych umiejętności,
a jego wytwarzanie wbrew pozorom jest bardzo proste. Od czego zacząć? Jakie składniki są nam potrzebne? Należy zastosować się do poniższych wskazówek i samemu wyprodukować bimber, którym będzie można poczęstować odwiedzających nas gości.
Przepis na domowy trunek
Przede wszystkim musimy zacząć od składników. Potrzebujemy 3,7 kg mąki kukurydzianej, 5,7 dag drożdży, 126 l wody, 15 kg cukru, węgiel drzewny, garnki, szybkowar, miedziane rurki.
Musimy przygotować wszystkie niezbędne naczynia i urządzenia. Będziemy potrzebować kilku dużych garnków, szybkowaru i rurki. W dużym garnku zagotowujemy wcześniej przygotowaną wodę. Dodajemy wodę do przygotowanej mąki kukurydzianej. Mieszanina, która powstanie nazywamy zacierem. Ochładzamy zacier, do momentu aż będzie ciepły w dotyku. Do jeszcze ciepłego zacieru dodajemy cukier i drożdże. Odstawiamy zacier i pozostawiamy do wyrośnięcia przez 4 do 5 dni. Zacier jest gotowy, gdy na jego powierzchni nie widać już pęcherzyków. Na tym etapie zacier znany jest jako kwaśny zacier lub po prostu piwo. Umieść zacier w szybkowarze i ostrożnie podgrzej go do temperatury około 65 ºC.
W temperaturze tej alkohol zawarty w mieszaninie zaczyna unosić się na powierzchni.
Używamy miedzianych rurek, przechodzących przez pojemnik z zimną wodą, do przechwycenia odparowanego alkoholu do innego naczynia, który przechodząc przez zimne rurki, skrapla się, tworząc bimber. Jeśli opary alkoholu przejdą przez zimne miedziane rurki, wówczas następuje ich skroplenie i powstaje ciecz, którą nazywa się właśnie bimbrem. Ostatnią czynnością jest przefiltrowanie bimbru przez węgiel drzewny, tak aby nadawał się do spożycia.
Pomocne wskazówki
Podczas gotowania zacieru dobrze jest uszczelnić pokrywkę. Miedziana rurka służąca do odparowywania alkoholu powinna mieć średnicę od dwóch do trzech centymetrów. I co najważniejsze – wszystkie czynności musimy wykonywać bardzo ostrożnie.
Zobacz również
Polecamy
Najnowsze
Aparatura do bimbru – jak ją kupić i na co zwrócić uwagę?
Coraz więcej osób w Polsce decyduje się na produkcję bimbru. To jednak niekoniecznie metoda na tani alkohol, a na domowy produkt wysokiej klasy... [...]