Koniak, co to za alkohol i jak go pić?

Koniak to wysokoprocentowy destylat winny. Wytwarzany jest w miejscowości Cognac we Francji. Jak się okazuje tylko, stamtąd mogą pochodzić, oryginalne alkohole sygnowane nazwą Koniak. Region Charente ma korzystne oceaniczne wiatry, żyzne gleby oraz krótkie i łagodne zimą. Dzięki temu zapewniają doskonałe warunki do wzrostu trzem wymagającym szczepom białych winogron. Folle Blanche, Colombard i Ugni Blanc. To właśnie z nich wytwarzany jest Koniak. Po skomplikowanym procesie produkcji trafia do dębowych beczek. W tych ostatnich leżakuje przez długi czas, nabierając unikalnych walorów smakowych i aromatycznych.

Jaki koniak wybrać?

Koniak Hennessy to w zasadzie Jas Hennessy & Co. Francuska firma operująca w regionie Cognac. Jednocześnie jest to największy na świecie i bez dwóch zdań jeden z najwyżej cenionych, producentów koniaku. Destylarnia, która zasłynęła z produkcji koniaku francuskiego Hennessy. Została założona w 1765 roku przez Irlandczyka, a dokładniej Richarda Hennessy. Koniak Hennessy to w końcu nie tylko wyjątkowy trunek, lecz również niepowtarzalny design butelek i opakowań. Jednoznacznie kojarzący się z elegancją i dobrym gustem.

Jak pić koniak?

Najważniejszą kwestią przy jakimkolwiek alkoholu jest to, jak powinno się go pić. Koniak może kojarzyć się wielu osobom z tym, że jest pity przeważnie przez miłośników cygar. Jak się okazuje to nic bardziej mylnego. Jest to rodzaj alkoholu, który generalnie sprawdza się przy wielu okazjach. Można go pić na czysto bez żadnych dodatków, z lodem lub rozcieńczyć odrobiną wody. Jeżeli będzie się pić koniak na czysto, to najlepiej jest poczuć jego smak. Dlatego powinno się go spożywać z kieliszka tulipanowego.

Kieliszek tulipanowy pozwala nie tylko dobrze wyczuć wszystkie aromaty trunku, ale też odsłania jego kolory. Oczywiście nie trzeba mówić, że koniaku nie wypija się duszkiem. Należy zbliżyć kieliszek do nosa, aby poczuć jego aromat. To pozwoli przygotować kubki smakowe do spożycia. Następnie bierze się łyk i stara się trzymać na języku, dopóki nie przestanie się odczuwać pieczenia. Kolejne łyki powinny już w pełni odsłaniać urok i smak koniaku.

Czy brandy to koniak?

Koniak a brandy znacznie się różnią. Jest to rodzaj destylowanego przez podgrzewanie, leżakującego w dębowych beczkach wina. Nie do końca wiadomo, jak daleko sięgają początki tego typu trunków. Koniak jest dostępny zdecydowanie w mniejszej ilości, wyższa jest też jego cena. Wiele osób uważa, że np. Koniak Hennessy to alkohol z najwyższej półki, dlatego też często kupowany jest jako upominek. Ponadto, koniak opiera się na wielkowiekowej recepturze. Oznacza to, że niemal od początku, jego skład i proces destylacji wyglądał podobnie. Brandy natomiast proponuje się bowiem znacznie wiele urozmaiceń. Do dyspozycji są różnorodne smaki. Znaleźć można, więc trunki wiśniowe, ziołowe czy miodowe. Dużą popularnością . Zawiera aromaty ziół, a nawet płatki róż.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.