
Przy produkcji alkoholi ważne są nie tylko akcesoria, proces wyrobu alkoholu oraz przechowywanie, ale także dezynfekcja akcesoriów używanych ówcześnie. Jest to bardzo ważne ze względu na jakość wykonywanych kolejnych trunków.
Bez względu na to, jaki alkohol wyrabiamy, musimy pamiętać o odkażaniu akcesoriów i pozostałego sprzętu. Od tego zależy bowiem smak kolejnych wyrobów. Jakie istnieją na rynku środki do odkażania i dezynfekcji i jak je używać? O tym poniżej.
Środek do czyszczenia balonów
Na rynku dostępne są specjalne środki do czyszczenia balonów na wino, pojemników fermentacyjnych, czy butelek. Środek ten może również służyć do czyszczenia porcelany, ceramiki, przedmiotów aluminiowych oraz metalowych.
Środek ten rozcieńcza się z wodą i wlewa do brudnego pojemnika/ naczynia równomiernie rozprowadzając. Zabrudzony przedmiot należy czyścić około 5 – 10 minut.
W przypadku dużych zabrudzeń zostawić roztwór na kilka godzin i dokładnie wypłukać.
Zestaw do płukania/odkażania butelek
Wśród preparatów można znaleźć preparaty, a nawet zestawy do płukania firmy FERRARI. Służą one do odkażania butelek po winie lub piwie. Po nalaniu roztworu np. mającego w składzie pirosiarczan potasu bardzo łatwo jest wypłukać i odkazić butelki. Urządzenie do odkażania montuje się na szczycie suszarki do butelek.
OXI Chemipro
OXI Chemipro to środek przeznaczony do końcowej dezynfekcji czystych już butelek i fermentorów. Nie wymaga płukania oraz nie szkodzi środowisku. Substancja ta to nic innego jak aktywny tlen,, który zmniejsza czas wymagany do przeprowadzenia dezynfekcji.
Pirosiarczyn potasu i knoty oraz paski siarkowe
Pirosiarczan potasu jest powszechnie stosowanym środkiem do odkażania oraz stabilizacji win, oraz moszczów przy wyrobie wina. Podobnie jest w przypadku pasków, czy knotów siarkowych. Te z kolei służą do odkażania zbiorników, beczek, kadzi, piwnic, a także uli. Natomiast w wyniku spalania pasków siarkowych usuniemy mikroorganizmy oraz pleśnie zagrażające udanej produkcji wina.
Polecamy
Najnowsze
Wybór odpowiedniego korka do wina – jak to zrobić?
Jeżeli przygotowujemy domowe wino, to wybór odpowiedniego korka będzie absolutnie kluczowy dla smaku naszego wina. Ten ostatni nie zależy... [...]