
Wiele osób pijących wino zastanawia się, jakie są różnice między winem półwytrawnym a wytrawnym. Ten artykuł odpowie na pytania dotyczące różnic między tymi dwoma winami i tego, z czym je łączyć. Które wino, półwytrawne czy wytrawne, zachwyci Twoje kubki smakowe?
Jaka jest różnica między winem półwytrawnym a wytrawnym? Wina półwytrawne są delikatniejsze i łagodniejsze w smaku, o niższej kwasowości. Wina półwytrawne i wytrawne są produkowane z tych samych winogron. Jednak zawartość cukru ma znaczący wpływ na kwasowość.
Wina półwytrawne mogą zawierać od 7 do 12 gramów cukru na litr. Wino wytrawne ma znacznie niższy poziom cukru, który może wynosić od 0 do 4 gramów na 100 ml. Jeśli możesz, spróbuj wina. Etykieta nie zawsze zawiera wszystkie potrzebne informacje. Dokładniejsze odpowiedzi można uzyskać degustując wino i rozmawiając ze sprzedawcą. To naturalne, że jesteśmy ciekawi, jakie wino najlepiej pasuje do danej potrawy. Wina są wybierane w zależności od rodzaju potrawy. Smak wina jest ważny i powinien być brany pod uwagę przy wyborze wina do potrawy. Dla każdego rodzaju mięsa istnieje określone wino, którego należy użyć.
Wino wytrawne czy półwytrawne - z czym łączyć poszczególne wina?
Czerwone wytrawne wino o wyrazistym i mocnym smaku będzie pasować do dziczyzny. Delikatne mięsa drobiowe, jagnięcina i cielęcina będą dobrze komponować się z winami musującymi, które są lekkie, rześkie i orzeźwiające. Do wołowiny dobrze pasuje wino o silnym aromacie i lekkiej pikantności. Czerwone wino stosuje się do czerwonych sosów, a białe do sosów na bazie śmietany, mleka lub wody. Drugim interesującym aspektem serwowania wina jest to, że różne wina powinny być podawane do słodyczy. Desery lepiej podawać do obiadu niż do kolacji. Dobrym pomysłem jest spróbowanie odwrotnej sytuacji i wybranie słodszego, delikatniejszego lub musującego wina.
Wina wytrawne i półwytrawne mogą być podawane do różnych potraw i dań, w tym:
Sery kozie to twarde sery o intensywnych smakach. Czerwone mięso, takie jak wołowina, baranina lub wieprzowina, Sałatki z cykorii Czerwone warzywa Czerwone sosy używane do dań z makaronu. Informacje na etykiecie dotyczące win półwytrawnych i wytrawnych Większość ludzi wybiera wino półwytrawne lub wytrawne na podstawie tego, co jest napisane na etykiecie. Aby dokonać najlepszego wyboru, należy wiedzieć, czym charakteryzuje się dobre wino słodkie, półsłodkie lub półwytrawne.
Należy wziąć pod uwagę zawartość cukru w litrze wina. Wartość ta może wynosić od 4 do 12 g w winie półwytrawnym, podczas gdy wino wytrawne ma wartość od 0 do 4. Widać zatem, że różnica jest dość duża i powinieneś być w stanie stwierdzić, które wino jest półwytrawne.
Niektóre butelki nie określają, czy są półwytrawne, czy wytrawne. Musisz to ustalić samodzielnie na podstawie dostępnych informacji. W większości przypadków podawana jest apelacja, a następnie należy wybrać wino. Możesz zapytać eksperta ds. wina lub samodzielnie zidentyfikować rodzaj wina. Przeczytaj etykiety, aby dowiedzieć się, jaki procent alkoholu, kwasowości i cukru znajduje się w winie. Wybierając trunek, najlepiej jest mieć możliwość spróbowania wina. Tylko wtedy można podjąć świadomą decyzję.
Polecamy
Najnowsze
Piwo kraftowe - co to jest i dlaczego jest takie popularne?
Czym jest piwo kraftowe? Definicja Receptura piwa Kraft jest unikalna i zastrzeżona. Wyróżnia się jakością składników. Piwo to powstaje... [...]