• Włoska grappa - co musisz wiedzieć o tym wyjątkowym trunku?

    Grappa to wysokoprocentowy napój alkoholowy pochodzący ze słonecznej Italii. W Polsce nie jest tak znany, jak inne włoskie trunki. A szkoda, bo ma długą, bogatą historię i wyśmienity smak. Dowiedz się, jak pić i podawać grappę, aby...

  • Historia włoskiego Limoncello - z czym pić ten alkohol?

    Limoncello to popularny włoski likier, który powstał w południowych Włoszech na półwyspie Sorrento i wyspie Capri. Jest to orzeźwiający i wyrazisty likier, który dobrze komponuje się z koktajlami i słodkimi deserami. Jaki jest najlepszy...

  • Jagermeister - co to jest, z czym pić i na co pomaga?

    Wszyscy znamy zieloną butelkę i świecący krzyż nad głową jelenia w logo. Jagermeister, bo tak się nazywa, to ziołowy likier o mocy 35%. Jednak co to jest Jagermeister? Dziś odpowiem na te pytania i dodam kilka smakowitych ciekawostek...

  • Miód pitny – słodki alkoholowy rarytas

    Miód pitny to napój alkoholowy wytwarzany z miodu pszczelego. Jest to proces fermentacji, który zamienia miód w alkohol. Historia tego trunku sięga średniowiecza. Istnieją jednak oznaki, że był spożywany jeszcze wcześniej. Wspomina się...

  • Nalewka z mniszka lekarskiego

    Mniszek pospolity (znany również jako mniszek lekarski) jest bogatym źródłem minerałów i witamin. Dlatego wykorzystuje się go do produkcji win, syropów i... nalewek. Nalewka z mniszka lekarskiego to wspaniały napój, którym można się...

  • Likier do drinków, czy Tiramisu lub kawa z likierem?

    Amaretto - włoski napój alkoholowy o słodkim i lekko gorzkim smaku. Likier ten ma czerwono-bursztynowy kolor i jest wytwarzany z migdałów, czasem z pestkami moreli. Można też użyć innych ziół i aromatów waniliowych. Zawartość alkoholu...

  • Armaniak - najstarszy typ brandy

    Co to jest Armaniak? Z pewnością jest to jeden z mniej znanych rodzajów alkoholi. Jest to brandy pochodząca z miejscowości Armagnac we Francji. Znajduje się ona w pobliżu Gascony. Powstaje z destylacji wina i dojrzewania...

  • Likier kawowy – przepis. Jak go przygotować?

    ​Likier kawowy to trunek popularny, i to nie tylko wśród miłośników kawy. Często jest on znakomitym dodatkiem nawet do wielu deserów, a przepada za nim nawet wiele osób, które za smakiem samej, prawdziwej kawy, nie przepadają. Dodatkowo...

  • Przepis na domowy likier jajeczny

    ​Likier jajeczny jest nam znany pod kilkoma nazwami. Na likier wykonany na bazie jajek mówi się popularnie ajerkoniak, czy advoccat. Czy jest to jednak to sam? Czym różnią się te alkohole od siebie? Jak go zrobić samemu? Ajerkoniak a...

  • Jak i w czym przechowywać likier?

    ​Miłośnicy likierów wiedzą jak ważne przechowywanie jest alkoholu. Jest to ważne szczególnie w przypadku likierów, gdyż nie możnością jest wypicie całego w jeden wieczór ze względu na jego ilość cukru (chyba że ktoś lubi bardzo...

  • Jak zrobić ajerkoniak z aromatem cytrynowym i tymiankiem

    Ajerkoniak jest trunkiem alkoholowym uwielbianym przez wiele kobiet. Jest delikatny, ma gęstą konsystencję i piękny kolor. Likier ten może być wzbogacony aromatem waniliowym, ale także cytrynowym i tymiankiem. Każdy znajdzie połączenie...

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.