Przepis na słodkie wino z jabłek – zobacz, jakie to proste!

​Wino z jabłek nie jest jeszcze tak popularne w naszym kraju, jednak to trunek, który w domowym wydaniu może zrobić na nas, i naszych bliskich, naprawdę doskonałe wrażenie! Idealnie sprawdzi się w jesienne oraz zimowe wieczory, gdy pogoda, wraz z temperaturą, nie sprzyjają.

Samo przygotowanie wina z jabłek jest naprawę proste. Idealnie do tego sprawdzą się jesienne czy zimowa odmiany jabłek, takie, jak antonówka czy szara reneta. Gdy będziemy zbierać odpowiednie składniki – najważniejsze są oczywiście owoce – nie zapomnijmy, że jabłka powinny być nie tylko dojrzałe, co jest kluczowe, ale również nie mogą być one robaczywe. Pamiętajmy również o tym, że istotny jest kolor jabłek – o ile nie będzie on wpływał na smak gotowego wina, to jeżeli zdecydujemy się na owoce o złocistej barwie, otrzymamy również wino podobnego koloru. Dzięki temu całość będzie prezentowała się naprawdę doskonale!

Przepis na wino z jabłek – lista składników

• 3 kilogramy jabłek,

• 2 litry wody,

• 1 kilogram cukru,

• 50 gramów rodzynków,

• pożywka dla drożdży,

• matka drożdżowa,

 

Na samym początku musimy przygotować matę drożdżową. Aby się to udało, musimy zrobić to 5 dni przed tym, gdy planujemy przygotowywanie naszego domowego wina jabłkowego. Całość wygląda w sposób następujący.

1. Przygotować szklankę naturalnego soku z jabłek, najłatwiej po prostu go z nich wycisnąć.

2. Do szklanki soku dodać łyżkę cukru oraz szczyptę pożywki dla drożdży.

3. Całość gotować około 15-20 minut, po czym ostudzić.

4. Gdy całość ostygnie, dodać do tego winne drożdże.

5. Przelać całość do odpowiedniego szklanego pojemnika, zatkać korkiem z waty, po czym odstawić w miejsce ciepłe na około 24 godziny.

6. Po 24 godzinach przygotować kolejne 2 szklanki soku jabłkowego.

7. Dodać do nich 2 łyżki cukru oraz znowu szczyptę pożywki dla drożdży.

8. Zmieszać całość, po czym dodać do tego, co zostało przygotowane przed 24 godzinami.

9. Całość zamieszać i odstawić – matka drożdżową będzie gotowa po 5 dniach.

Pamiętaj, aby zabrać się za przygotowanie matki drożdżowej odpowiednio wcześnie, i nie decydować się na jej użycie wcześniej, niż przed 5 dniem.

Przepis na domowe wino jabłkowe

1. Umyj 3 kilogramy jabłek, po czym wyciśnij z nich sok. Możesz użyć do tego różnych sprzętów dostępnych już w Twojej kuchni jak np. sokowirówki.

2. Przygotuj odpowiednią butlę lub gąsiora, w którym będziesz przygotowywał swoje wino jabłkowe.

3. Dokładnie wyczyść butlę lub gąsiora, dodaj do niego wyciśnięty przed chwilą sok, dodaj 50 gramów rodzynków, po czym wlej całą matkę drożdżową, która przygotowywałeś 5 dni wcześniej.

4. Przegotuj 2 litry wody.

5. Zmieszaj je z cukrem po ugotowaniu, po czym ostudź ciecz.

6. Gdy ostygnie, również dolej ją do butli lub gąsiora, gdzie już znajduje się sok oraz matka drożdżowa.

7. Zatkaj butlę lub gąsiora za pomocą korka wraz ze specjalną rurką fermentacyjną.

8. Nalej do rurki fermentacyjnej wody, by do naszego wina nie dostały się zanieczyszczenia czy owady.

9. Odczekaj około 2 miesięcy i obserwuj pracę wina. Kontroluj, czy w rurce fermentacyjnej cały czas znajduje się woda. Jeżeli jej brakuje – dolej jej. Jednocześnie, obserwuj, czy wino nie pracuje za bardzo oraz, czy nie zaczyna ono podchodzić do rurki fermentacyjnej. Jeżeli tak się dzieje, otwórz butlę lub gąsior i odlej trochę.

10. Po około 2 miesiącach otwórz wino, skosztuj, po czym przelej wino do butelek, zamknij je i ostaw w ciemne, suche miejsce na około miesiąc.

11. Wino jest gotowe.

 

Brawo! Twoje – być może pierwsze – wino z jabłek jest już gotowe! Jak widać, przepis jest naprawdę prosty, a całość nie trwa długo. Przygotowanie np. wina z winogron trwa dłużej niż 3 miesiące. Jeżeli oczekujesz, że wino ma być gotowe na zimę, to nawet późną jesienią możesz brać się za jego produkcję, a na pewno zdążysz.

Powyższy przepis to najprostszy z tych, dzięki którym przygotujesz wino z jabłek. Istnieje również wiele innych, często bardziej zaawansowanych, które sprawdzą się w przypadku bardziej zaawansowanych czytelników. Pamiętaj również, że możliwe jest przygotowanie nie tylko wina z soku jabłkowego, ale również nalewki z jabłek.

Chcesz przygotować inne wina? Sprawdź inne przepisy na naszej stronie!

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.