Ajerkoniak jest trunkiem alkoholowym uwielbianym przez wiele kobiet. Jest delikatny, ma gęstą konsystencję i piękny kolor. Likier ten może być wzbogacony aromatem waniliowym, ale także cytrynowym i tymiankiem. Każdy znajdzie połączenie idealne dla siebie. Tak przegotowany ajerkoniak można zachować na szczególne okazje. Jak przygotować taki ajerkoniak?
Podstawowy skład
Ajerkoniak, czyli likier jajeczny wykonywany jest z żółtek jaj, mleka kondensowanego, cukru, wódki lub spirytusu i aromatu waniliowego. W tym przypadku skład likieru jest nieco inny. Często ajerkoniak mylony jest z advoccatem, jednak ten ostatni zamiast wódki lub spirytusu zawiera niskoprocentową brandy.
By przygotować ajerkoniak z aromatem cytrynowym i tymiankiem potrzeba 3 żółtek jaj, 300 ml śmietany kremówki, 150 g cukru, 300 ml białego rumu, 2 cytryny, 2 gałązki tymianku.
Pierwszym krokiem wyrobu likieru jest rozmieszanie żółtek jaj, śmietankę kremówkę oraz cukier w rondelku. Następnie należy postawić rondelek na małym ogniu i ciągle mieszać, póki nie zgęstnieje. Trwa to w zależności od wielkości ognia około 15 minut. Kolejno należy zdjąć garnek z palnika i wrzucić do niego umyte skórki z obu cytryn oraz gałązki rozmarynu. Zawartość rondelka pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy mieszanina jest zimna, dodajemy biały rum i całość mieszamy ze sobą. Ostatnim krokiem jest przelanie ajerkoniaku do butelek i schłodzenie. Przed użyciem należy wstrząsnąć butelkę.
Jak widać przyrządzenie ajerkoniaku w domowym zaciszu nie jest ani trudne
i skomplikowane. Wystarczy tylko podstawowa wiedza i odpowiednie składniki, by cieszyć się pysznym, delikatnym i przede wszystkim domowym alkoholem.
Ajerkoniak ma szerokie zastosowanie także w kuchni – można go dodawać do ciast i innych wypieków, może posłużyć jako polewa do lodów lub być pity samodzielnie.
Polecamy
Najnowsze
Profesjonalny shaker barmański - jak go wybrać?
Podczas kompletowania zestawu barmańskiego w domu, najważniejszym elementem jest shaker barmański. Shakery są niezbędne, jeśli chcesz... [...]