Co to mezcal i jak go pić?

Mezcal - co to jest?

Pytanie co to jest Mezcal bardzo często pojawia się, jeśli po raz pierwszy słyszymy tę nazwę. Mezcal jest narodowym trunkiem Meksyku i jest uważany za przodka słynnej na całym świecie tequili. Różni się jednak od słynnej na całym świecie tequili pod względem smaku, produkcji i dodatku piołunu do większości mezcali. Oba alkohole wytwarzane są z różnych części agawy. Agawa nie jest kaktusem, lecz sukulentem, wbrew powszechnemu przekonaniu.

 

Mezcal a tequila - czym się różni?

Hiszpańskie słowo oznaczające serce to corazon. Alkohol Mezcal można wytwarzać poprzez odcięcie liści od pnia, nazywanego właśnie corazon. Pień jest następnie poddawany obróbce cieplnej, która polega na spalaniu. Mezcal ma mocniejszy smak i aromat i jest mniej klarowny. Mezcal, który jest wytwarzany z zielonej agawy na niektórych obszarach, głównie w Oaxaca, jest produkowany przy użyciu 20 różnych odmian. Dojrzewa w szklanych butelkach i jest destylowany co najmniej raz. Tequila produkowana jest z niebieskiej agawy. Jest wielokrotnie destylowana i leżakuje w dębowych beczkach.

 

Mezcal - jak wygląda produkcja?

Agawa ta długo dojrzewa. Kiedy ma około 8 lat, liście są usuwane i pozostaje tylko pień (zwany sercem). Pień jest gotowany i wypalany przez trzy dni przy użyciu gorących kamieni w paleniskach (stożkowe zagłębienia na ziemi pokryte liśćmi agawy). Następnie pień jest ugniatany. Masę umieszcza się następnie w drewnianych kadziach i dodaje wodę. W tych kadziach przez dwa tygodnie zachodzi naturalna fermentacja. Kolejnym krokiem jest destylacja, zwykle przeprowadzana raz w przypadku mezcalu lub kilka razy w przypadku tequili.

 

Mezcal z robakiem - zjeść czy nie?

Mezcal jest wytwarzany z robaka. Gusano jest formą larwalną motyla Hippopta agavis. Larwy występują w dwóch kolorach: czerwonym gusano lub gusano oraz białym lub złotym gusano lub gusano de oro. Żywi się liśćmi agawy. Po zakończeniu procesów fermentacji i destylacji są one dodawane do mezcalu. Jeśli nie ulegną rozkładowi, są butelkowane. Robaki, jak również dowód pochodzenia, są umieszczane w butelkach. Jeśli nie wiesz jak pić Mezcal to do Ciebie należy decyzja, czy zjeść robaki, czy nie. Nie jest to łatwe w przypadku Mezcala z Polski, ponieważ butelki mają kształt lejka i trudno jest wyjąć robaka. Mezcal z robakiem w Meksyku sprzedawany jest w woreczku ze smażonymi konikami polnymi i solą.

 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.