
Wyjaśnienie tradycyjnego klarowanie nastawu. Wszyscy wiemy, że chcemy, aby nasza wódka smakowała jak najlepiej po pierwszym zacieraniu. Dekarbonizacja fermentacji to świetny sposób, aby bimber pachniał jak najmniej. Wymaga to czasu, a zacier nie lubi być klarowany. Trzeba mu w tym pomóc. Klarowanie zacieru do wina odbywa się na tej samej zasadzie, ale nie musisz się martwić, ponieważ można je usunąć. Jak klarować wino z winogron? Sprawdź nasz artykuł!
Po pierwsze - klarowanie żelatyną i tianiną
Aby upewnić się, że klarowanie tych substancji przebiega sprawnie, należy przeprowadzić testy. Po 24 godzinach rozpuść 1 g żelatyny w 100 g zimnej wody. Następnie doprowadzić roztwór do wrzenia. Wlewamy 100 ml zacieru do czterech szklanek lub butelek oznaczonych numerami od 1 do 4, a następnie dodajemy pipetą różne ilości roztworów żelatyny: do pierwszej - 0,5 ml; do drugiej - 1 ml; do trzeciej - 1,5 ml; do czwartej - 2 ml. Pozostawiamy zacier na 1 godzinę i 15 minut po wstrząśnięciu. Wybieramy butelkę z najbardziej klarownym płynem. Na przykład, jeśli dodaliśmy 2 ml żelatyny do próby, powinniśmy użyć takiej samej ilości żelatyny (200 ml na 10 l zacieru), aby sklarować zacier. W przypadku braku klarowności w którejkolwiek z próbek, należy dodać taninę (rozpuścić jeden gram taniny w 100 ml zacieru i dodać ją do nowych próbek w takich samych ilościach jak żelatynę). Klarowanie piwa żelatyną lub tianiną. Przygotuj 0,5% roztwory obu substancji (0,5 g żelatyny w 100 g wody i 0,5 g taniny w 100 ml zacieru). Po wstrząśnięciu wlej kolejno 0,5 ml, 1,0 ml, 1,5 ml, 2,0 ml roztworu taniny do próbek kontrolnych z zacierem. Następnie dodajemy połowę roztworu. Po godzinie wybieramy próbkę, która ma najbardziej klarowny zacier. Następnie, korzystając z tej samej metody co powyżej, obliczamy, ile roztworu potrzeba do oczyszczenia całego zacieru.
Metoda z kuchni - klarowanie białkiem
Zacier można również klarować za pomocą białka jaja. Białko jaja jest ubijane na pianę, a następnie mieszane z niewielką ilością zacieru. Następnie wylewa się je na zacier. Jedno białko wystarcza do oczyszczenia 255 litrów zacieru zawierającego dużo osadu.
Za pomocą nabiału - mleko krowie
Mleko musi być niegotowane, świeże i odtłuszczone. Do klarowanie zacieru białkiem o pojemności 40 litrów potrzeba od 5 do 20 ml odtłuszczonego mleka. Wymieszaj i rozbij kazeinę trzepaczką z niewielką ilością zacieru. Dodaj ją do pozostałej części i dokładnie wymieszaj. Po kilku dniach lub tygodniu kazeina osiądzie w postaci dużych płatków na dnie balonu.
Sposób na klarowanie zacieru na bimber - węgiel drzewny
Możesz użyć węgla drzewnego w postaci sproszkowanych cząstek w ilości 5-20 g na litr zacieru. Klarowanie zacieru jest proste. Zacier należy odciągnąć od osadu kilka dni po dodaniu węgla drzewnego.
Polecamy
Najnowsze
Miód pitny – słodki alkoholowy rarytas
Miód pitny to napój alkoholowy wytwarzany z miodu pszczelego. Jest to proces fermentacji, który zamienia miód w alkohol. Historia tego trunku... [...]