
Wyjaśnienie tradycyjnego klarowanie nastawu. Wszyscy wiemy, że chcemy, aby nasza wódka smakowała jak najlepiej po pierwszym zacieraniu. Dekarbonizacja fermentacji to świetny sposób, aby bimber pachniał jak najmniej. Wymaga to czasu, a zacier nie lubi być klarowany. Trzeba mu w tym pomóc. Klarowanie zacieru do wina odbywa się na tej samej zasadzie, ale nie musisz się martwić, ponieważ można je usunąć. Jak klarować wino z winogron? Sprawdź nasz artykuł!
Po pierwsze - klarowanie żelatyną i tianiną
Aby upewnić się, że klarowanie tych substancji przebiega sprawnie, należy przeprowadzić testy. Po 24 godzinach rozpuść 1 g żelatyny w 100 g zimnej wody. Następnie doprowadzić roztwór do wrzenia. Wlewamy 100 ml zacieru do czterech szklanek lub butelek oznaczonych numerami od 1 do 4, a następnie dodajemy pipetą różne ilości roztworów żelatyny: do pierwszej - 0,5 ml; do drugiej - 1 ml; do trzeciej - 1,5 ml; do czwartej - 2 ml. Pozostawiamy zacier na 1 godzinę i 15 minut po wstrząśnięciu. Wybieramy butelkę z najbardziej klarownym płynem. Na przykład, jeśli dodaliśmy 2 ml żelatyny do próby, powinniśmy użyć takiej samej ilości żelatyny (200 ml na 10 l zacieru), aby sklarować zacier. W przypadku braku klarowności w którejkolwiek z próbek, należy dodać taninę (rozpuścić jeden gram taniny w 100 ml zacieru i dodać ją do nowych próbek w takich samych ilościach jak żelatynę). Klarowanie piwa żelatyną lub tianiną. Przygotuj 0,5% roztwory obu substancji (0,5 g żelatyny w 100 g wody i 0,5 g taniny w 100 ml zacieru). Po wstrząśnięciu wlej kolejno 0,5 ml, 1,0 ml, 1,5 ml, 2,0 ml roztworu taniny do próbek kontrolnych z zacierem. Następnie dodajemy połowę roztworu. Po godzinie wybieramy próbkę, która ma najbardziej klarowny zacier. Następnie, korzystając z tej samej metody co powyżej, obliczamy, ile roztworu potrzeba do oczyszczenia całego zacieru.
Metoda z kuchni - klarowanie białkiem
Zacier można również klarować za pomocą białka jaja. Białko jaja jest ubijane na pianę, a następnie mieszane z niewielką ilością zacieru. Następnie wylewa się je na zacier. Jedno białko wystarcza do oczyszczenia 255 litrów zacieru zawierającego dużo osadu.
Za pomocą nabiału - mleko krowie
Mleko musi być niegotowane, świeże i odtłuszczone. Do klarowanie zacieru białkiem o pojemności 40 litrów potrzeba od 5 do 20 ml odtłuszczonego mleka. Wymieszaj i rozbij kazeinę trzepaczką z niewielką ilością zacieru. Dodaj ją do pozostałej części i dokładnie wymieszaj. Po kilku dniach lub tygodniu kazeina osiądzie w postaci dużych płatków na dnie balonu.
Sposób na klarowanie zacieru na bimber - węgiel drzewny
Możesz użyć węgla drzewnego w postaci sproszkowanych cząstek w ilości 5-20 g na litr zacieru. Klarowanie zacieru jest proste. Zacier należy odciągnąć od osadu kilka dni po dodaniu węgla drzewnego.
Polecamy
Najnowsze
Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?
Wiele osób pijących wino zastanawia się, jakie są różnice między winem półwytrawnym a wytrawnym. Ten artykuł odpowie na pytania dotyczące... [...]