Z czego zrobić wino? Najlepsze składniki

​Wina w sklepach dostępne są w różnych cenach i smakach. Znaleźć można wina słodkie, półsłodkie, wytrawne i wytrawne. Z czego zrobić wino? Wykonać można z różnych owoców i produktów. Bardzo często wykonuje się wino z mrożonych owoców. Najczęściej spotkać można się z winami, które sprowadzane są z zagranicy. Tam tworzy się tysiące litrów danego trunku. Coraz więcej ludzi decyduje się na wina własnej roboty.

Wino z mrożonych owoców i nie tylko

Owoce są najczęściej wybierane przez miłośników własnej produkcji wina. Wina te są bardzo dobre w smaku i łatwe do przyrządzenia. Trunek ten, można wykonać z każdego owocu, jaki jest dostępny. Wino z mrożonych owoców również jest dobre. Owoce nie tracą swoich wartości, a wino wyjdzie smaczne i aromatyczne. Wino z mrożonych owoców to najlepszy pomysł na stworzenie wina w zimie. Mrożone owoce najczęściej wyhodowane są na pestycydach. Zbierane są zazwyczaj w okresie letnim, ponieważ dojrzewały w słońcu. Są o wiele lepsze i zdrowsze niż te, które dostępne są w sklepach zimą. Istnieje również możliwość zrobienia z własnych owoców. Takich jak winogrona lub czereśnie. Powstałe wino nie będzie zawierało chemii. Plony z własnego ogrodu najczęściej są niepryskane. Smak i aromat wina będzie znacznie lepszy. Jeśli nie ma możliwości wykorzystania owoców z własnej działki, można postawić na zbiory od polskich dostawców. Przed tym, jak trafią do sklepów, nie muszą być przywożone z innego kraju. Dodatkowo dzięki temu wspiera się Polskich rolników i sadowników. Wsparcie polskiej gospodarki jest równie ważne. Przy produkcji wina warto przede wszystkim zwrócić uwagę na jakość owoców. Powinno unikać się owoców nadpsutych. Takie owoce zdecydowanie mogą obniżyć jakość powstałego napoju. Wino z truskawek bez drożdży można również zastosować w winiarstwie. Bardzo często smakosze win tworzą wina bez dodatku drożdży. Tak samo wino z czereśni bez drożdży.

Produkcja wina krok po kroku

Do produkcji wina jest potrzebny głównie sprzęt. Wybór produktów do stworzenia alkoholu można znaleźć wszędzie. Wybór akcesoriów do produkcji wina jest ogromny. Produkcja wina krok po kroku jest niezwykle ważna. Należy zacząć od przygotowania moszczu. Proces polega na wydostaniu z owoców soku, który potrzebny jest do tworzenia wina. Moszcz wlewany jest do balona wraz z drożdżami winiarskimi oraz cukrem. Następnie przez dwa, trzy tygodnie następuje burzliwa fermentacja. Podczas niej w balonie wytwarzany jest dwutlenek węgla, a także spora ilość piany. Balon na wino musi być zapełniony maksymalnie do 2/3 pojemności, aby fermentacja się udała.  W kolejnym etapie następuje tzw. fermentacja cicha. Podczas niej wino nabiera koloru oraz smaku. Podczas tego etapu zadbaj o to, aby do balonu nie docierało światło. Na sam koniec, przed przelaniem do butelek, następuje klarowanie wina. W tym czasie wszystkie zanieczyszczenia opadają na dno balonu. Aby wino było czyste, należy ściągnąć wino znad osadu. Najlepiej jest wtedy ściągnąć za pomocą wężyka z pompką. W ten sposób uzyskasz czyste przejrzyste wino o niezwykłym smaku i zapachu. Dzięki temu będzie można przechowywać je przez bardzo długi czas w piwnicy.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.