Co zrobić, gdy jest kwaśne wino domowej roboty?

​W trakcie procesu fermentacji i zlewania wina domowej roboty możemy napotkać po drodze kilka przeszkód. Problemem może być niesatysfakcjonujący smak tego trunku. Dlaczego jest kwaśne wino? Co zatem zrobić, żeby wino nie było kwaśne?

Co zrobić, gdy wino jest kwaśne?

Pytanie się pojawia zatem jak uratować kwaśne wino? Najprostszym rozwiązaniem jest dodanie wody, co obniża kwasowość. Inny pomysł, który również jest skuteczny to dodanie pirosiarczynu potasu lub sodu. To ma za zadanie dobicie drożdży i dodatkowo wstrzyma fermentację, a następnie dosłodzenie wina. Kolejny pomysł na skwaśniałe wino to skorzystanie ze stopera fermentacji. W składzie takiego produktu znajduje się poza pirosiarczanem również sorbat potasowy. Dodanie stopera do skwaszonego wina powstrzymuje proces fermentacji, konserwuje i zabezpiecza. Oczywiście przed ponowną fermentacją i chroni przed zepsuciem się.

Przede wszystkim wino potrzebuje czasu. W momencie, gdy nadal burzliwie fermentuje, to może on być kwaśny. Niestety to nie etap, gdy smak jest całkowicie wyklarowany. Dopóki trwa fermentacja, a drożdże mają cukier, to wino będzie cały czas pracować.

Kwaśne wino pochodzi od owoców, które poza cukrem zawierają również kwasy. Niektóre gatunki owoców posiadają ich zbyt dużo. Natomiast, które są to gatunki? Najbardziej kwaskowate są porzeczki, czerwona borówka i agrest. Wysoka kwasowość nie oznacza, że nie można z nich zrobić wino domowe. Oczywiście, moszcz z tych owoców należy przed fermentacją rozcieńczyć. Następnie dodać tyle cukru, by uzyskać satysfakcjonujący smak.

Jak uratować skwaśniałe wino?

Skwaśniałe wino przypomina bardziej cytrynę niż stołowy trunek. Zazwyczaj świadczy to o niedostatecznym rozcieńczeniu nastawu. Czasami na skwaśniałe wino pomaga pozostawienie wina z osadem na miesiąc. Jeśli wino jest tylko troszeczkę kwaśne, można próbować je uratować poprzez dodanie cukru. Jednak nie należy rzucać torebki cukru do balonu i sypać pełną garścią. W ten sposób otrzyma się po prostu posłodzony ocet, a nie wino. Należy ściągnąć 2 – 3 szklanki kwaśnego wina, dodać do niego cukier i podgrzewać w emaliowanym rondelku. Koniecznie trzeba to robić na małym ogniu, mieszając do chwili, gdy cukier się rozpuści. Następnie przykryć i pozostawić na ogniu przez godzinę. Można użyć ochronnej płytki, następnie ostudzić i dolać do wina. Najpewniejszym jednak sposobem jest wymieszanie kwaśnego wina z winem niedostatecznie kwaśnym.

Doradza się także dodanie oczyszczonej kredy w proporcji 1,5 g kredy na 1 l wina. Następnie odstawienie na tydzień. Niestety, wino z dodatkiem kredy może mieć niezbyt miły słono-gorzkawy posmak. Dlatego najpierw trzeba się zdecydować, czy nie lepiej zadowolić się posiadaniem dobrego winnego octu. On doskonale nadaje się do wszelkich domowych użytków, od marynat po surówki. Czasem zdarza się, że wino okazuje się mdłe i do tego praktycznie bez smaku. Jednocześnie takie wino jest bardzo nietrwałe.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.