Historia włoskiego Limoncello - z czym pić ten alkohol?

Limoncello to popularny włoski likier, który powstał w południowych Włoszech na półwyspie Sorrento i wyspie Capri. Jest to orzeźwiający i wyrazisty likier, który dobrze komponuje się z koktajlami i słodkimi deserami. Jaki jest najlepszy sposób na picie limoncello?

Limoncello - historia tego trunku

Powiedzieć, że historia powstania limoncello jest złożona, to jak nic nie powiedzieć. Początki likieru są niejasne i istnieje kilka jego wersji. Trudno z całą pewnością stwierdzić, kto i kiedy stworzył pierwszy alkoholowy likier cytrynowy. Uważa się, że receptura limoncello została stworzona przez mieszkańców wybrzeża Sorrento, Amalfi i wyspy Capri, którzy przekazywali przepisy z pokolenia na pokolenie.

Według najbardziej rozpowszechnionej wersji, likier pochodzi z początku XX wieku. Maria Antonia Farace, właścicielka pensjonatu na Capri, produkowała likier w swoim ogrodzie z owoców cytrusowych. Max Channel, jej wnuk, otworzył bar w pobliżu willi Alexa Munte, który serwował likier cytrynowy wykonany według przepisu babci. W 1988 r. Massimo Canale zarejestrował pierwszy znak towarowy i rozpoczął komercyjną produkcję. Capri jest początkiem tej historii, ale Sorrento i Amalfi również stworzyły własną wersję, która jest związana z produkcją tradycyjnego likieru cytrynowego. Niektórzy przypisują pochodzenie napoju sprzed wieków klasztorom, które działały w regionie. Niektórzy twierdzą, że likier cytrynowy był pity przez rolników na tym obszarze od czasów najazdów Saracenów. Bez względu na historię i pochodzenie, limoncello, likier z Włoch, jest nadal jednym z najpopularniejszych napojów na świecie.

Z czego zrobione jest słynne Limoncello?

Limoncello, znany również jako likier cytrynowy w języku włoskim, jest jednym z najpopularniejszych włoskich likierów. W języku włoskim nazwa jest określeniem używanym dla cytryny. Likier ten może być wytwarzany poprzez macerację organicznych, świeżych skórek cytrynowych w etanolu etylowym. Skórki są macerowane w alkoholu przez około 2-3 tygodnie, a następnie dodawane do syropu cukrowego. Mieszanina jest następnie filtrowana.

Limoncello łączy w sobie lekko cierpkie i kwaśne nuty cytryny ze słodyczą syropu cukrowego. Ze względu na dodatek olejków eterycznych likier ma tendencję do mętnienia. W celu ochrony oryginalnego likieru nadano mu Chronione Oznaczenie Geograficzne. Oryginalny Sorrento Lemon Liqueur PGI może być produkowany wyłącznie w gminie między Vico Equense i Massa Lubrense lub na Capri. Tylko te napoje alkoholowe, które są wytwarzane z cytryn rosnących na półwyspie Sorrento i skórki cytryny Sorrento ChOG, która rośnie na tamtejszej glebie wulkanicznej, zwanej Ovale di Sorrento Ecotype, mogą być sprzedawane jako limoncello.

Jaki drink z limoncello - najlepsze sposoby na jego picie

W południowych Włoszech picie limoncello jest tradycją. Likier ten może być podawany jako digestif, zwykle po ciężkim posiłku. Napój ten jest orzeźwiający i wprawia w dobry nastrój.

We Włoszech podaje się go prosto z zamrażarki. Nie jest rozcieńczany ani dodawany do lodu. Najczęściej pije się go ze zwykłej szklanki lub tulipana.

Limoncello jest również dobre w temperaturze pokojowej. Można go używać do przygotowywania koktajli, a także deserów, takich jak lody, sałatki owocowe, ciasta i torty.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.