Wybór odpowiedniego korka do wina – jak to zrobić?

​Jeżeli przygotowujemy domowe wino, to wybór odpowiedniego korka będzie absolutnie kluczowy dla smaku naszego wina. Ten ostatni nie zależy bowiem tylko od użytych składników, samego przepisu i sposobu wykonania wina, ale również od korka – będzie ona wpływał na smak wina, ale jego odpowiedni wybór będzie również niezębny w przypadku planów przechowywania czy leżakowania wina.

Rodzaje korków do wina

Korki do wina domowego dzielimy na kilka rodzajów. Po pierwsze, możemy spotkać się albo z korkami naturalnymi, albo z korkami syntetycznymi. Po drugie, mogą się one dzielić na korki walcowe oraz korki stożkowe. Na koniec, możemy korki podzielić ze względu na ich formę, w tym przypadku będziemy mieli do czynienia np. z korkami grzybkowymi.

Różnice pomiędzy korkami

Jest ich wiele a te z nich, to te naszym zdaniem najważniejsze. Po pierwsze, decydując się na korki naturalne, będziemy musieli odpowiednio je przygotować, podczas gdy korki syntetyczne od razu będą gotowe do korkowania nimi wina.

Istotny jest również kształt korka – jeżeli korek ma kształt stożka, wtedy będziemy mogli korkować go ręcznie, ale i z pomocą korkownicy. Jeżeli jest to jednak korek o kształcie walca, wtedy nie obejdzie się bez wsparcia właśnie korkownicy.

Wybór korkownicy – czy jest potrzebna do korkowania wina?

Jeżeli nie brakuje nam siły, może się okazać, że nie, o ile wybierzemy odpowiednie korki do samodzielnego korkowania – będą to oczywiście korki stożkowe. Jeżeli jednak nie mamy siły, boimy się o to, że wino zostanie niewłaściwie zakorkowane lub używamy innych korków – korków walcowych, wtedy warto zdecydować się na korkownicę. W przypadku domowej produkcji wina warto zdecydować się na podstawową korkownicę w postaci tulejki.

Przebieg korkowania wina

1. Przygotowanie butelki

Podstawa udanego wina to naprawdę czysta butelka – w innym przypadku, mogą w niej później zachodzić reakcje, których nie planowaliśmy, i na pewno nie pomogą nam one w uzyskaniu naprawdę smacznego trunku. Istnieje kilka opcji na to, by właściwie butelkę wyczyścić – pierwsza z nich, to użycie po prostu szczotki do butelek i płynu do naczyń lub podobnego detergenta. Bądźmy jednak dokładni i nie pomijajmy nawet trudno dostępnych fragmentów danej butelki.

Jeżeli chcemy mieć pewność, że butelka jest czysta i gotowa do korkowania wina, możemy użyć pirosiarczynu potasu, ale również zdecydować się na sterylizację butelki, gotując ją w niemal wrzącej wodzie przez około 10 minut.

Po oczyszczeniu, opamiętajmy, by zadbać, by butelka np. nie zakurzyła się ponownie, czekając na korkowanie wina.

2. Nalewanie wina

Gdy butelka jest już gotowa, czas napełnić ją winem. Na początku pamiętajmy, by nie nalewać wina do pełna. Zachowajmy przynajmniej 5 cm odstępu pomiędzy winem a krańcem szyjki butelki, chociaż odległość ta może być jeszcze większa. Gdy nalewamy wino, warto zadbać o to, by zostało ono jak najmniej napowietrzone podczas procesu nalewania. Z tego powodu, do nalewania powinniśmy użyć wężyka i/lub lejka, dzięki czemu wino szybko, sprawnie i bez zbędnego napowietrzania trafi do konkretnej butelki.

3. Korkowanie wina

Gdy butelka będzie już napełniona, czas zakorkować wino. Zrobimy to z pomocą wybranego przez nas wcześniej korka. Korkowanie możemy przeprowadzić bez korkownicy, o ile mamy wystarczającą ilość siły oraz korki stożkowe, które nadają się do ręcznego korkowania. W innym przypadku sprawdzi się korkownica w postaci tulejki.

Kiedy zakorkujemy wino, powinno znajdować się ono w pozycji poziomej przez przynajmniej 24 godziny. Po tym czasie pozycję trzeba zmienić, i kilka dni powinno spędzić ono w pozycji pionowej. Warto w tym czasie bacznie obserwować, czy udało nam się wino dobrze zakorkować i nic z żadnej butelki nie wycieka.

4. Opcjonalnie – nakładanie kapturków termicznych

Nakładanie kapturków termicznych to opcja dodatkowa i nieobowiązkowa, lecz wskazana podczas korkowania domowego wina, zwłaszcza jeżeli chcemy cieszyć się nim nawet za kilka lat. Kapturek termiczny dla wielu osób jest dekoracją, ale to również bardzo praktyczny dodatek. To dzięki niemu uda nam się dodatkowo zabezpieczyć korek, co będzie istotne podczas długoletniego leżakowania danego wina.

Dzięki kapturkowi jest szansa na to, że korek będzie starzał się wolniej, dzięki czemu nic się z nim nie stanie oraz nie będzie on również negatywnie wpływał na smak naszego wina. Zepsuty korek może sprawić, że zawartość butelki będzie nadawała się jedynie do wylania.

Jeżeli nie zdecydujemy się na kapturek termiczny, a wino chcemy leżakować, warto pamiętać o tym, że co jakiś czas powinniśmy wymieniać korki na nowe.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.