Do czego można wykorzystać dębowe beczki podczas produkcji alkoholu?

​Beczki dębowe, ale również wykonane z innych typów drewna, bardzo często są wykorzystywane podczas wytwarzania domowych alkoholi. Oferowane są one przez bardzo liczne sklepy z akcesoriami do produkcji alkoholu, jednak, w praktyce, do czego każdy z nas może je wykorzystać?

Postarzanie trunku

Jedną z możliwości, jaką otrzymamy, wyposażając się w odpowiednią do tego dębową (lub wykonaną z innego drewna) beczkę lub beczułkę, będzie właśnie szansa na postarzanie trunków. Co ważne, możemy postarzać nie tylko różnorodne alkohole wysokoprocentowe, ale również wino czy piwo.

W całym procesie kluczową rolę odgrywają garbniki (z największym naciskiem na taniny), które mają bardzo duży wpływ m.in. na smak samych trunków. Są one delikatnie ściągające, a ich obecność w trunku będzie zależał od wieku, metody produkcji czy w końcu doboru owoców, które są używane podczas produkcji konkretnego alkoholu. Jednak, taniny i garbniki mogą pochodzić również z drewna, które to będzie je oddawać do trunku. Jeżeli więc chcemy, aby nasz trunek – czy to wino, nalewka czy piwo, było ścigające i taninowe, warto zdecydować się na jego umieszczenie na odpowiedni czas właśnie w dębowej beczce. Należy jednak pamiętać, że zbyt długie leżakowanie w takich beczkach może sprawić, że trunek będzie niesmaczny i niepijalny.

W tym przypadku warto pamiętać, że sprawdzi się nie tylko beczka, ale również po prostu drewno. W przypadku komercyjnej produkcji różnych alkoholi nie trzeba więc wykorzystywać beczek, ale można zdecydować się również np. na płatki drewniane czy inne jego kawałki, które mogą być dodane do danego alkoholu. Jest to powszechnie wykorzystywane m.in. w procesie warzenia piwa, lecz zabieg ten również można wykorzystać w domu, jeżeli chcemy ociągnąć efekt taniczności, ale jednocześnie nie chcemy lub z jakiegoś powodu nie możemy zdecydować się na odpowiednią drewnianą beczkę.

Niezbędny element podczas produkcji niektórych alkoholi

Jeżeli chcemy wyprodukować konkretny rodzaj alkoholu, jak whisky, koniak czy nawet śliwowica, może być nam do tego potrzebna właśnie beczka. To właśnie, gdy w niej zostanie umieszczony alkohol, beczka będzie oddawać mu różnorodne smaki i zapachy, ale również kolor. Dzięki temu możemy mieć znaczny wpływ na to, czym będzie charakteryzował się dany alkohol.

Warto zwracać uwagę na tostowanie beczki, czyli jak beczka została opalona od środka, jednak nikt nie powiedział, że w takich przypadkach trzeba decydować się na beczki nowe. W przypadku np. wielu browarów, beczkują oni swoje piwa w sprowadzanych beczkach po konkretnych rodzaju alkoholu, dzięki czemu beczka oddaje nie tylko swoje właściwości i cechy, ale również trochę smaku, zapachu czy koloru alkoholu, który w nim wcześniej leżakował. To właśnie piwa ciemne, leżakowane np. w beczkach po bourbonie, są tak popularne, ponieważ w ich przypadku przechodzi do piwa odrobina bourbonowej słodyczy.

Należy również pamiętać, że przy produkcji konkretnego rodzaju alkoholu, należy sprawdzić, czy nie jest do niego potrzebna specjalna beczka, wykonana z konkretnego rodzaju drewna – nie zawsze bowiem beczka dębowa będzie uniwersalnym i najlepszym wyborem.

Przechowywanie i serwowanie alkoholu

Jeżeli chcemy przygotować swój alkohol w naprawdę znakomitym miejscu, a jednocześnie móc go dobrze zaprezentować gościom, a może nawet przekazać go komuś w prezencie, idealnym wyborem będzie właśnie beczka. To bardzo estetyczne rozwiązanie, dzięki któremu sam alkohol zyskuje na jakości, chociażby w psychice konsumentów, ale również nalewanie alkoholu z beczki jest bardzo wygodne i praktyczne. Nie bez powodu właśnie na alkohol w beczkach – a często jest nim bimber, nalewka czy inny domowy alkohol – decyduje się na weselach, w okolicach wiejskich stołów.

Same beczki niekoniecznie są drogie, jednak nigdy nie ma sensu za nie przepłacać, dlatego przed zakupem należy dobrze obliczyć, jaka pojemność będzie nam potrzebna. Oczywiście, zamiast jednak dużej beczki lub beczułki, możemy zdecydować się na kilka mniejszych, jednak cena w takim przypadku zawsze będzie większa.

Beczki sprawdza się doskonale jednak zawsze w przypadku również innych imprez, niż wesela, takich jak osiemnastki, urodziny czy jakiekolwiek inne okazje, gdzie pojawiają się domowe alkohole. Beczka zawsze będzie lepszym pomysłem, niż serwowanie danego alkoholu w butelce, a jedynym wyjątkiem może być sytuacja naprawdę znakomitych butelek, zdobiony, z odpowiednimi etykietami, jednak na nie można trafić bardzo sporadycznie. W takim przypadku beczka będzie też po prostu wygodniejsza w przygotowaniu.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.