Miłośnicy likierów wiedzą jak ważne przechowywanie jest alkoholu. Jest to ważne szczególnie w przypadku likierów, gdyż nie możnością jest wypicie całego w jeden wieczór ze względu na jego ilość cukru (chyba że ktoś lubi bardzo słodkie napoje w dużych ilościach). Jak zatem przechowywać i w czym likier sporządzony metodą domową?
Przechowywanie zamkniętych i otwartych butelek
Gdy likier jest zamknięty, nie musimy się o nic martwić. Powinien on jednak znajdować się z chłodnym i zacienionym miejscu, bądź w ciemnej butelce. Jeśli mamy otwarty alkohol wysokoprocentowy również nie mamy powodów do zmartwień – taki alkohol może stać długo w barku. Należy jednak uważać na likiery kremowe, np. adwokat. Do ich wyrobu używa się mleka skondensowanego, które nie lubi wysokich temperatur i długiego stania po otwarciu.
W sytuacji, gdy w butelce jest mniej niż połowa alkoholu, warto go przelać do mniejszej lub do karafki. Najlepiej gdyby karafka posiadała naturalny korek, gdyż taki szczelniej zamyka naczynie i dzięki temu alkohol zachowa wysoką jakość. Jeśli likieru zostanie nam 1/3 lub mniej nie warto go zostawiać, lecz wypić, lub w ostateczności przelać do odpowiednio małej, szczelnej butelki lub karafki.
Temperatura
Alkohol, taki jak likiery, warto przechowywać jednak w lodówce. Schłodzony alkohol pije się lepiej, szczególnie latem, a także lepiej prezentuje się w warstwowych drinkach i shotach.
Miejsce przechowywania
Alkohol najlepiej przechowywać w chłodnym i zaciemnionym miejscu. Najlepsza będzie piwniczka, albo zaciszne, zacienione miejsce, oczywiście niedostępne dla dzieci. Można także wyposażyć się w barek do przechowywania alkoholu lub specjalny stojak na butelki. Dodatkowo, jak zostało wcześniej wspomniane, alkohol powinno przechowywać się
w ciemnych butelkach – dzięki temu zachowamy kolor alkoholu i jego aromat.
Polecamy
Najnowsze
Profesjonalny shaker barmański - jak go wybrać?
Podczas kompletowania zestawu barmańskiego w domu, najważniejszym elementem jest shaker barmański. Shakery są niezbędne, jeśli chcesz... [...]