Jak pić i serwować brandy?

​Brandy to wysokoprocentowy winiak, który otrzymuje się ze szczepów białych winogron. Proces produkcji regulowany jest dość luźnymi przepisami. Dlatego w ofercie znajduje się wiele rodzajów brandy. W zależności od jej odmiany może być pita samodzielnie, ale też jako dodatek do koktajlu.

Co to jest brandy?

Nazwa brandy pochodzi od słowa bradewijn, a to w języku niderlandzkim oznacza palone wino. Trunek jest oczywiście otrzymywany w wyniku destylacji wina lub wytłoków powstałych przy wyciskaniu owoców. Brandy to alkohol, który w zależności od odmiany może być podawany samodzielnie po posiłku. Tak zwany jako aperitif lub dodatek do koktajli. Osiąga moc nawet od 35% do 60%. Do Andaluzji brandy trafiła w 711 roku. To właśnie wtedy tereny te najechali Arabowie. Przywieźli wtedy nie tylko sam trunek, ale i także ujawnili proces jego destylacji. Bardzo ważnym okresem dla brandy jako alkoholu był XVII i XVIII wiek, czyli wzrost wpływów holenderskich. W innych regionach Europy brandy rozpowszechniła się dzięki handlarzom i marynarzom. W XIX wieku trunek znany już był we wszystkich szanowanych winnicach.

Jak pić brandy?

Zatem pytanie się pojawia jak pić brandy? Coś trzeba o tym wiedzieć, gdyż jej picie to degustacja napoju szlachetnego. Co to oznacza, że nie serwuje się jej po prostu ot tak. Potrzebne będą tutaj odpowiednie naczynia do alkoholu. Warto w takiej sytuacji zadbać także o właściwe wyposażenie jadalni lub salonu. To właśnie tam najczęściej spożywana jest brandy. Najważniejsza jest atmosfera i zadbanie o nastrojowe oświetlenie.

Nigdy nie należy zapominać o tym, że jak się pije brandy, to należy pozbyć się pośpiechu. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby pić brandy z colą i z lodem. Trunku tego nie popija się jednak jak wódki ani nie rozcieńcza wodą.

Z czym się pije brandy?

Drink z brandy będzie bardzo dobrym pomysłem, jeżeli będzie wiadomo o właściwych składnikach. Jeżeli użyje się szklanki koniakowej, to połączenie brandy z colą nie powinno wywołać szoku u smakosza. Drinki z brandy mogą być znacznie bardziej wyszukane. Są również do dyspozycji jeszcze owocowe likiery, a także same owoce np. cytryna. Można ją zastosować, aby urozmaicić smak. Owoce są często przekąską towarzyszącą degustacji trunku. Proporcje w drinku z brandy zależą od smakosza. Najlepsze efekty osiągnie się, gdy brandy w naczyniu będzie stanowić około połowy jego zawartości. Soki cytrynowe, czy też pomarańczowe połączone z likierami to właściwe recepty na sporządzenie przepysznej mikstury.

Trzeba mieć na uwadze, że brandy to mocny alkohol. Dlatego nie powinno się zbyt często go używać. Zdrowie przede wszystkim jest najważniejsze w tej kwestii. Zatem gdy spożywa się brandy, to świętuje się szczególny moment w życiu. Wtedy można czuć się w pełni bezpiecznym i cieszyć się tym wytrawnym trunkiem.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.