Płatki dębowe, jak stosować?

​Płatki dębowe dodane do alkoholu własnego wyrobu sprawiają, że uzyskuje on charakterystyczny aromat. Pomagają uzyskać efekt podobny do leżakowania w beczce. Nic więc dziwnego, że zyskują na popularności przy domowej produkcji trunków.

Dodanie płatków dębowych do samodzielnie przygotowywanego alkoholu nada mu wyjątkowy kolor, smak i aromat, zależny od rodzaju użytych płatków. Jakie płatki dębowe wybrać i jak je stosować, by uzyskać niepowtarzalne i możliwie najlepsze walory domowego trunku?

Czym są płatki dębowe i jak wpływają na alkohol?

Płatki dębowe, inaczej nazywane też wiórkami dębowymi, to upieczone, drobne szczapy dębowe, których stosowanie jest równoważne wobec przechowywania alkoholi w beczkach dębowych. Rolą płatków jest ulepszanie i postarzanie alkoholi, nadawanie im apetycznego koloru oraz wyszukanego smaku i aromatu. Smak, wygląd i aromat uzyskanego trunku zależą od temperatury i czasu ich pieczenia, a także czasu macerowania z alkoholem. W zależności od stopnia upieczenia rozróżniamy płatki naturalne, lekko pieczone, średnio pieczone i mocno pieczone. Każde z nich inaczej wpłyną na przygotowany przez nas trunek.

Korzyści ze stosowania płatków dębowych

Stosowanie płatków dębowych przedstawia sobą wiele korzyści. Dzięki im można szybko i tanio podrasować smak i charakter samodzielnie produkowanego trunku. W porównaniu do ceny beczki dębowej, która jest doskonałym pojemnikiem na przechowywanie win lub destylatu, płatki dębowe okazują się bardzo korzystną opcją, która także pozwoli nam ulepszyć i postarzyć produkowany alkohol. Uzyskiwany efekt smakowy jest złożony i głęboki, a osiągamy go w sposób szybki i prosty.

W zależności od pochodzenia i sposobu palenia płatki oprócz aromatu dębiny mogą zawierać np. nutę migdału, wanilii, whisky, karmelu, sherry, co czyni wyprodukowany przez nas alkohol niepowtarzalnym.

Do czego można dodawać płatki dębowe

Zawsze warto dodawać płatki dębowe do destylatu, który powinien zostać rozcieńczony do 50% mocy, stosując się do wskazówek producenta na opakowaniu, żeby nie przedobrzyć i nie uzyskać efektu napoju z dębiny. Mocno opiekane płatki nadadzą destylatowi ciemniejszy kolor oraz mocniejszy smak i zapach, przez co będzie przypominał whisky, a płatki naturalne wpłyną na jego charakter w bardzo delikatny sposób. Płatki macerujemy wraz z destylatem w pojemniku, który nie wpłynie na właściwości alkoholu i nie wejdzie z nim w niepożądane reakcje, np. w butli, balonie lub gąsiorze szklanym, pojemniku ze stali INOX lub beczce dębowej, jeśli ją posiadamy. Czas macerowania zależny jest od efektu, który chcemy uzyskać, zawsze jednak warto zachować ostrożność i co kilka dni próbować, czy smak i aromat zmienia się w pożądanym przez nas kierunku.

Możemy też dodawać płatki dębowe do piwa, win i miodów, i to już na etapie fermentacji, zawsze zachowując proporcje podawane przez producenta. Po zakończeniu fermentacji burzliwej płatki należy usunąć. Do win wskazane są tylko płatki naturalne, gdyż inne niekorzystnie zmienią smak wina. Drugim sposobem na uszlachetnienie win jest dodanie płatków do wina, które już leżakuje w piwnicy po zakończeniu fermentacji, zawsze stosując się do ilości i czasu podanego przez producenta. Niezależnie od rodzaju alkoholu, który chcemy „podrasować”, zawsze należy pamiętać, że im mocniej palone płatki, tym bardziej wyrazista będzie zmiana koloru, smaku i aromatu naszego trunku. Stosujmy więc płatki z umiarem i cieszmy się niepowtarzalnymi doznaniami smakowo-węchowymi.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.