Co to jest moszcz winny i, jakie ma zastosowanie przy produkcji wina?

​Co to jest moszcz? Moszcz to świeżo wyciśnięty sok owocowy lub warzywny. Zawiera skórki, nasiona i łodyżki owoców. Tworzą one frakcję stałą moszczu, która nazywa się wytłoczynami lub miazgą. Stanowi ona od 7% do 23% całkowitej masy moszczu. W zależności od rodzaju owoców. Jego wysoka zawartość glukozy, zazwyczaj powoduje, że jest on używany przy produkcji syropów owocowych. Moszcz winny pełni niezwykłe funkcje przy produkcji alkoholu.

Moszcz winny, jakie ma zastosowanie?

Głównym kierunkiem produkcji moszczu jest jego wykorzystanie w produkcji winiarskiej. Moszcz winny to główny składnik podczas tworzenia. Czas jego produkcji od wytworzenia moszczu do filtracji jest bardzo ważny. W tym właśnie czasie z miazgi przedostają się do soku substancje smakowo-aromatyczne. One decydujące o późniejszym smaku i kolorze wina. Ilość drożdży bytujących na skórce również ma na to wpływ. W odpowiednim momencie moszcz winogronowy poddaje się filtracji. Pozostałą miazgę dodatkowo wyciska się, aby odzyskać płyn. Do soku uzyskanego w pierwszej filtracji dodaje się drożdże. Proces ten pomaga zintensyfikować proces fermentacji. Płyn wyciśnięty z owoców rozcieńcza się z wodą i używa do produkcji drugiej porcji wina. Najczęściej jest to gorsza jakość. Pozostałe po tłoczeniu suche wytłoczyny używa się jako nawóz do nawożenia winnic. Najczęściej do produkcji brandy, czy grappy z nieodciśniętej miazgi.

Moszcz z winogron i nie tylko

Moszcz z wiśni ma idealną zawartość cukrów i kwasów organicznych. Potrzebne jest odpowiednie doprawienie moszczu cukrem i ustabilizowanie jego kwasowości. Dla przykładu moszcz jabłkowy jest mało kwaśny. Należy do niego dodać kwasek cytrynowy. Poza winogronami na skórkach owoców nie występują duże ilości dobroczynnych drożdży. Ważne jest dodanie ich do moszczu. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów szlachetnych drożdży winiarskich. Pozwalają one w domowych warunkach uzyskać wino o walorach smakowych. Zbliżone są do tych pochodzących ze słynnych regionów winiarskich Francji, Włoch, czy Węgier. Można też po prostu cieszyć się domowym winem zrobionym z działkowych owoców. Moszcz winny jest bardzo znany. Jego alternatywą są gotowe koncentraty soków winogronowych sprzedawane w zestawach. Są specjalne szczepy drożdży winnych. Pozwalają one bardziej zbliżyć się do ideałów klasycznych win światowych.

Jak zrobić moszcz?

Moszcz winny ma bardzo ważne zasady, które trzeba przestrzegać. Owoce muszą być jak najbardziej wyselekcjonowane. Okazy niedojrzałe, nadgniłe, czy spleśniałe nie będą się nadawały. Alkohol w takich sytuacjach nie będzie najlepszej jakości. Odpowiednio dobrane owoce należy dokładnie umyć, aby zmyć wszelkie zanieczyszczenia. Pozbycie się niezbędnych fragmentów liści, czy łodygi nie jest zbyt pracochłonne. Pozwoli cieszyć się niezwykłym smakiem. Po całym procesie oczyszczania można przejść do wyciskania soku. Moszcz z winogron lub moszcz z wiśni może służyć jako podstawa wina. Pośpiech może wpłynąć na to negatywnie. Po określonym czasie wyciśnięty sok można podawać.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.