Dlaczego rozlewanie wina jest tak kluczowe?

Butelkowanie wina nie powinno odbywać się przed zakończeniem fermentacji. Wino musi zostać zabutelkowane, zanim trafi do piwnicy w celu zestarzenia się. Trunek musi być również krystalicznie czysty, bez żadnych osadów i zmętnień.

Wino jest zazwyczaj wytrawne na końcu fermentacji. Można dosłodzić wino, upewniając się, że fermentacja się zakończyła. Cukier należy najpierw rozproszyć w niewielkiej ilości ciepłego wina. Przygotowany roztwór możesz wlać bezpośrednio do balonu, albo oblać każdą butelkę niewielką ilością.

Znaczenie butelkowania wina

Na butelki do przechowywania wina najlepsze jest ciemne szkło. Należy wybierać butelki w kolorze zielonym lub brązowym. Można użyć starych butelek po winie lub kupić nowe butelki po winie online. Pod koniec fermentacji policz wino, które chcesz przelać z osadem. W 10-litrowym balonie zostanie ci od 8 do 9,5 litra lub 13 butelek.

W jaki sposób można zabutelkować wino? Po zakończeniu fermentacji, gotowe wino należy od razu przelać do butelek za pomocą ściągaczki do wina. Można je dosłodzić według własnych upodobań. Każda butelka powinna zawierać niewielką ilość posłodzonego wina. Butelki należy zamknąć korkami. Należy upewnić się, że korki są nowe. Istnieje ryzyko, że trunek zepsuje się, jeśli użyjesz korków z otwartych butelek. Ważne jest, aby butelkować domowe wino, używając nowych korków.

Kiedy najlepiej jest butelkować wino?

Klarowność lub przejrzystość powinna być cechą charakterystyczną wina gotowego do butelkowania. Wino może opadać na dno butelki, jeśli ma minimalne zmętnienie. Sprawia to, że wino jest nieatrakcyjne wizualnie. Takie wino należy usunąć z butelki. Wina mogą być starzone przez co najmniej trzy miesiące. Czasami wina mogą starzeć się do sześciu miesięcy. Aby w pełni wyklarować wino, najlepiej pozwolić mu dojrzewać przez co najmniej 3 miesiące. Niestety, wina owocowe mogą wymagać dłuższego przechowywania. W takich przypadkach konieczna jest dodatkowa pomoc w postaci dodania środka klarującego. Pamiętajmy, że butelkowanie domowego wina wymaga, aby było ono w idealnym stanie. Nie sprawi nam to żadnych problemów. Innym problemem jest to, jak wino będzie się zmieniać z czasem.

Przygotowanie win jest pierwszym krokiem do tego, aby mogły one spokojnie oddychać i zostać zabutelkowane. Czasami może być trudno znaleźć nowe, nieotwarte butelki. Możliwe jest użycie wcześniej przygotowanych butelek. Można zaoszczędzić pieniądze, używając używanych butelek. Gdzie można kupić butelki do butelkowania wina?

  • Porozmawiaj ze swoimi przyjaciółmi, zawsze mogą zostać jakieś resztki po każdej imprezie. Wszystko zależy od tego, jak towarzyski jesteś.
  • Miejscowy ksiądz może załatwić, że zostaną dla nas butelki wina mszalnego. Kościół jest właściwie miejscem, gdzie można spożywać wino, więc butelki mogą się przydać.
  • Można je też kupić za niemałe pieniądze. Butelki z winem w najbliższym sklepie monopolowym.

W jaki sposób butelkować wino.

Bardzo ważne jest, aby wiedzieć, jak butelkować wino. Dostępne są różne korki: metalowe, plastikowe i prawdziwe. Korkownica jest wymagana, jeśli chcesz uszczelnić butelkę za pomocą korków. Tylko korkownica może niestety zamknąć butelkę wystarczająco pewnie. Nie można wcisnąć korka ręcznie. Musi on być nie większy niż szyjka butelki. Jeśli wino ma być przechowywane tylko przez kilka dni, powinieneś butelkować je ręcznie. Możesz to ułatwić, gotując korki przez minutę. Będą one szybciej mięknąć. Podczas butelkowania własnego wina trzymaj butelki płasko. Zapobiegnie to wyciekaniu wina poprzez ciągłe zwilżanie jego korka.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.