
Wiesz, że brudna butelka to coś więcej niż tylko kwestia estetyczna. Może stanowić poważne zagrożenie dla trunku, a nawet Twojego zdrowia. Szklane naczynia należy myć niezależnie od tego, czy robimy piwo, alkohol, czy destylaty. Przed przechowywaniem alkoholu szklane naczynia powinny być zdezynfekowane. Nie zaleca się rozlewania trunków do zakurzonych lub pokrytych osadami butelek. Należy wziąć pod uwagę ryzyko, że produkt straci smak lub ulegnie zepsuciu. Regularnie należy dezynfekować butelki po piwie. Szkło, które jest pokryte pleśnią, należy zdezynfekować.
Jak myć butelki po piwie?
Wszyscy wiemy, że nie należy dopuszczać do gromadzenia się osadów z napojów warzonych w domu. Jak zatem zrobić odpowiednie mycie butelek do piwa? Po opróżnieniu butelki z piwem należy spryskać ją ciepłą wodą. Jeśli masz więcej czasu, wyczyść wnętrze butelki za pomocą wyprofilowanej szczotki. Użyj do tego płynu do mycia naczyń i wysusz butelkę do góry nogami. Umieść ją na odpowiednim stojaku do suszenia. Dobrym pomysłem jest również, przykrycie butelki gumowym korkiem lub folią aluminiową. Wnętrze butelki będzie chronione przed kurzem i bakteriami. Jeśli umyjesz butelkę po piwie po każdym użyciu, zapobiegnie to problemom przy kolejnym rozlewaniu. Koniec z zaschniętymi osadami, kożuchem pleśniowym i innymi trudnymi do usunięcia zabrudzeniami. W środowisku naturalnym bakterie i grzyby zawsze będą obecne. Powtórz mycie, jeśli nie używałeś butelki przez jakiś czas. Użyj preferowanej przez siebie metody sterylizacji butelek do piwa. Być może masz już do czynienia z butelką, która jest mocno zanieczyszczona. Usuń wszystkie widoczne zabrudzenia. Przed umyciem butelki należy ją wstępnie namoczyć. Zapewni to usunięcie starych etykiet. Wlej do wanny ciepłą wodę i dodaj dobry detergent, np. płyn do mycia naczyń. Można też użyć wybielacza typu ACE, proszku do prania lub tabletek do zmywarki. Butelki należy umieścić w wodzie na 30-60 minut. Po tym czasie należy usunąć etykiety. Po tym czasie zabrudzenia, które były oporne, zmiękną. Wbrew pozorom sterylizacja butelek do piwa nie jest trudna. Dzięki tej metodzie można wyeliminować wiele zanieczyszczeń i bakterii.
Jak dezynfekować butelki do piwa?
Każdy producent piwa ma swój własny sposób, aby dezynfekcja butelek do piwa była dobrze przeprowadzona. Wszyscy domowi piwowarzy mają swoją własną metodę przygotowania butelek do rozlewu. Sterylizacja butelek do piwa za pomocą chemicznych środków dezynfekujących jest jedną z opcji. Wystarczy zrobić roztwór w stężeniu zalecanym przez producenta. Następnie należy przepłukać butelkę lub pozwolić, aby ulatniające się opary wysterylizowały jej wnętrze. Niektóre preparaty wymagają przepłukania wodą, a inne nie. Chemię stosuje się do dezynfekcji butelek po piwie. Myjka z pompką ułatwi ten proces. Roztwór posłuży do dokładnego oczyszczenia wnętrza butelki. Można również przeprowadzić sterylizację butelek po piwie poprzez wyprażenie ich w piekarniku. Przed umieszczeniem butelek w środku należy wstępnie rozgrzać piekarnik do 150-180 stopni Celsjusza. Szkło musi być podgrzewane przez 30 do 45 minut. Następnie należy wyłączyć piekarnik. Ta metoda pozwoli Ci zaoszczędzić na stosowaniu różnych środków chemicznych. Należy pamiętać, że za jednym razem można wysterylizować tylko kilka butelek. Mikrofalówka to kolejny skuteczny sposób na sterylizację. Wlej do butelki trochę wody i mikrofaluj ją przez ok. 3 min. 3 minuty. Ta metoda jest szybka i łatwa. Nie jest często stosowana ze względu na mały rozmiar.
Polecamy
Najnowsze
Czym się różni wino wytrawne od półwytrawnego?
Wiele osób pijących wino zastanawia się, jakie są różnice między winem półwytrawnym a wytrawnym. Ten artykuł odpowie na pytania dotyczące... [...]