Moszcz winny bez tajemnic

​Moszcz jest podstawowym produktem służącym do produkcji wina. Jest to świeżo wyciśnięty sok owocowy, który pozbawia się skórek, nasion i łodyżek dopiero po wyciśnięciu, nie przypomina więc typowego soku owocowego ze sklepowej półki.

Jako materiał bazowy do wytwarzania wina, moszcz powinien cieszyć się doskonałą jakością. Jak i z czego możemy przyrządzić dobry moszcz, i o co należy zadbać?

Podstawa sporządzania moszczu

Jak wspomnieliśmy, moszcz to świeżo wyciśnięty sok, który różni się jednak od kupowanych przez nas zazwyczaj soków. Jego podstawą są owoce, które mogą posłużyć do produkcji wina – przede wszystkim winogrona, ale także jabłka, śliwki, gruszki, wiśnie i porzeczki. Dla celów uzyskania dobrego smaku wskazane jest ograniczenie się do jednego rodzaju owoców, chociaż niektórzy winiarze amatorzy je mieszają. Owoce powinny zostać bardzo starannie wybrane, jak najlepszej jakości, nie mogą być zepsute ani przejrzałe, ani zbyt twarde. Należy zadbać o odpowiednią ilość produktów, ponieważ objętość otrzymanego płynu będzie mniejsza co najmniej o połowę niż ilość przygotowanych wcześniej owoców.

Jak dobrze wycisnąć sok?

Najpierw należy starannie oczyścić owoce. Pozbywamy się pestek, łodyżek, liści, zdrewniałych części, które nie będą do niczego potrzebne. Płyn wyciskamy za pomocą sokowirówki lub maszynki do mięsa, powoli i starannie, żeby uzyskać masę jak najlepszej jakości. Następnie umieszczamy moszcz w gąsiorach lub butlach, z przeznaczeniem do dalszej produkcji wina. Można go też rozcieńczyć wodą i używać jako wysokojakościowego soku własnej produkcji. Taki sok będzie smakować podobnie do półsłodkich i słodkich win, ale pomimo bardzo intensywnego smaku nie zawiera alkoholu. Może być podawany jako zamiennik win – pyszne wino bezalkoholowe, które nie zawiera drożdży fermentacyjnych.

Zastosowanie moszczu do produkcji wina

Po wyciśnięciu soku możemy wykorzystać go do produkcji wina. Ważny jest czas „odczekania” moszczu na filtrację, czyli tzw. maceracja – w tym czasie sok nabiera smaku i aromatu, który zadecyduje o późniejszej jakości wina. Jest to również czas dobroczynnego oddziaływania drożdży znajdujących się na skórkach owoców. W odpowiednim momencie odstały moszcz jest poddawany filtracji, a do przefiltrowanego soku dodaje się drożdże. Po ponownym odciśnięciu pozostałej miazgi również odzyskuje się z niej sok, do którego dodaje się wody i wykorzystuje do produkcji wina gorszej jakości. Nawet pozostałe po odciskaniu wytłoczyny zostaną wykorzystane jako nawóz w winnicy lub do produkcji brandy bądź grappy.

Maceracja ma swoje plusy i minusy. Z jednej strony, pozostawienie moszczu uwalnia jego walory i ułatwia proces produkcji. Z drugiej, wzrasta ryzyko namnożenia się bakterii lub niepożądanej fermentacji, przez co może nas czekać przykra niespodzianka w postaci octu. Zamiast odstawiać moszcz, zwłaszcza latem, w wysokich temperaturach, kiedy może łatwo się zepsuć, możemy podgrzewać miazgę owocową do około 60 stopni Celsjusza i utrzymywać taką temperaturę przez około pół godziny.

Z jakich owoców produkować moszcz?

Najlepszymi owocami do produkcji moszczu są oczywiście winogrona, dzięki doskonałej proporcji cukrów i kwasów organicznych, dającej najlepsze efekty przy fermentacji i zapewniającej najdoskonalsze walory smakowo-aromatyczne. Podstawowym wyznacznikiem parametrów surowca jest więc zawartość cukru i pH owoców, które możemy zmierzyć za pomocą odpowiedniego urządzenia.

Jeżeli chcemy produkować wina z owoców innych niż winogrona, musimy doprawić moszcz cukrem i ustabilizować jego kwasowość. Moszcz jabłkowy jest niezbyt kwaśny, więc dodajemy do niego kwasek cytrynowy. Inne owoce niż winogrona nie mają tak dużej ilości dobroczynnych drożdży na skórce, wymagają więc wzbogacenia specjalnymi drożdżami winiarskimi. Jeżeli nie chcemy bawić się w produkcję moszczu własnej roboty, możemy kupić specjalne, przeznaczone dla winiarzy koncentraty soku winogronowego wraz z drożdżami winiarskimi, co pozwala łatwo i szybko uzyskać pożądany trunek.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.