Ile może stać otwarte wino i co ma wpływ na jego jakość?

​Wino to jeden z najszlachetniejszych trunków na świecie. Powstaje podczas procesu fermentacji różnych owoców. Najbardziej popularne i cenione wino uważa się to, które zostało wyprodukowane tylko z winogron. Niektóre wina mogą, a nawet powinny, leżakować przez wiele lat. Inne natomiast muszą być spożyte dużo szybciej. Dla jakości niezwykle ważna jest odpowiednia temperatura, światło oraz pozycja, w jakiej przechowywane są butelki. Dlatego pozostaje pytanie, ile może stać otwarte wino.

Ile może stać otwarte wino?

Określenie wina dotyczy głównie trunków, które zostały zrobione z winogron. Pozostałe mają w nazwie także owoc, z którego je wyprodukowano, czyli np. wino jabłkowe. Mimo to liczba dostępnych na rynku win produkowanych z winogron jest naprawdę imponująca.

Ile może zatem stać otwarte wino bez korka? Wino, pod wpływem działania powietrza i zawartego w nim tlenu ulega utlenieniu. Zmienia przez to smak, kolor i aromat, a ostatecznie kwaśnieje. Dzieje się tak, ponieważ w wyniku reakcji tlenu z polifenolami, alkohol utlenia się do aldehydu octowego. Właśnie przez to wino zmienia swoje właściwości. Tutaj niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi, ile może stać otwarte wino bez korka. Czas przechowywania otwartego wina zależy od kilku czynników. Kolor wina, gatunek wina, rodzaj i zawartość cukru w winie, czyli gęstość wina i jego moc. Co wpływa na jakość wina bez korka?

• Kolor wina, ponieważ z reguły czerwone wino może stać otwarte dłużej niż białe,

• gatunek wina – gatunki wina wzmacnianie spirytusem winnym np. Porto mają większą trwałość,

• gęstość wina, czyli im gęstsze wino, tym bardziej trwałe,

• zawartość cukru, ponieważ im słodsze wino, tym dłużej może stać w butelce po odkorkowaniu,

• zawartość alkoholu w winie — im mocniejsze wino, tym wolniej się utlenia.

Wpływ na czas przechowywania otwartego wina mają także temperatura oraz światło słoneczne. Można powiedzieć, że im ciemniej i chłodniej, tym lepiej. Wino bez korka może stać w butelce od 2 do 7 dni. Oczywiście w zależności od jego gatunku i koloru. Należy pamiętać, że zanim użyje się takiego wina, warto spróbować trunek łyżeczką i ocenić.

Jak przechowywać otwarte wino?

Wino bez korka może się zepsuć. Pod wpływem tlenu wino zmienia swoje właściwości chemiczne i kwaśnieje. Ostatecznie zamienia się w ocet winny. Proces ten trwa od kilku dni do kilku tygodni. Dlatego bardzo ważne jest, aby ograniczyć kontakt wina z tlenem do minimum. Otwartą butelkę z winem koniecznie należy przechowywać w pozycji pionowej. W ciemnym i chłodnym miejscu i to najlepiej w lodówce. Dzięki temu procesy chemiczne będą przebiegały wolniej. Butelka koniecznie musi być zamknięta oryginalnym korkiem lub specjalną zatyczką. Wino też na datę ważności i może się przeterminować. Dlatego w związku z tym nawet zamknięte wino może się zepsuć. Odpowiednio przechowywane wina np. w piwniczce mogą być spożywane nawet po kilku latach od zakupu.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.