Jaki słoik na nalewki?

​Słoik na nalewki to bardzo ważny element w domowej produkcji. Od jego pojemności zależna jest receptura, która musi być dobrze dobrana. Z pozoru przygotowanie nalewki wcale nie wydaje się bardzo skomplikowane. Wystarczy zalać spirytusem owoce i odstawić na kilkanaście dni. Alkohol jest świetnym konserwantem spożywczym. Przede wszystkim zapobiega rozwojowi grzybów, pleśni i bakterii wewnątrz nalewki. Natomiast z drugiej strony jego użycie pozwala na zachowanie wielu składników mineralnych i witamin.

Jaki słoik do nalewki wybrać?

Słoik na nalewki nie może być mały, chyba że chce się zrobić nalewki z różnych owoców. W przypadku maliny czy czarna porzeczka słoik do nalewki powinien mieć minimum 3 litry. Owoce zalewa się do 2/3 wielkości słoja. Przy małej pojemności wyjdzie niewiele trunku. Optymalna pojemność słoika do nalewek to 5 litrów. Na te większe, np. 12 litrowe, trzeba bardzo uważać, ponieważ łatwo je rozbić, jeśli nie mają żadnego futerału.

Jaki słoik na nalewki? Oprócz pojemności naczynia, ważny jest także jego materiał, z którego jest wykonany. W przypadku domowej produkcji nalewek to najlepszym wyjściem jest zakup słoika szklanego. Takiego, który będzie ze szczelnym zamknięciem, ponieważ tylko to gwarantuje sukces maceratu. W plastikowych słoikach na nalewki alkohol może reagować z tworzywem. Wpływa to szczególnie na jakość i smak nalewki. Przed użyciem szklanego słoika do nalewki należy go przede wszystkim wyparzyć i wysuszyć czystym ręczniczkiem. Najlepiej takim papierowym, by macerat nie spleśniał.

Do nalewek najlepiej używać zarówno tych okrągłych, jak i kwadratowych słoików. W sklepach można dostać także takie, które posiadają małe kraniki. Idealne do serwowania trunków, a nawet do lemoniady. Oferta słoików na nalewki obejmuje także różne kolory szkła. Znaleźć można takie jak różowe czy zielone, a także matowe słoje. Warto pamiętać, że słoik do nalewki będzie służył w dwóch etapach produkcji. Najpierw w maceracji, a później w leżakowaniu, które trwa do kilku miesięcy. W takiej sytuacji warto upewnić się, że jest wytrzymały i porządnie wykonany.

Jaki słoik na nalewki domowej produkcji

Domowa produkcja nalewek jest naprawdę przyjemna. Zwłaszcza wtedy, jeśli posiada się sprawdzony przepis. Spodziewamy się doskonałego smaku. W rozważaniu, jaki słoik do nalewki będzie najlepszy, trzeba wziąć szczególnie pod uwagę miejsce zakupu. Od jakości słoika na nalewki zależy efekt końcowy. Warto przetestować kilka różnych opcji. Najlepsze są oczywiście te z grubego szkła. Słoiki z cienkiego szkła, powszechnie dostępne w marketach, mogą pęknąć podczas wyparzania.

Ekonomiczną opcją na zakup słoika do nalewek jest sprawdzenie oferty specjalistycznych sklepów internetowych. Wtedy ma się pewność, że słoje pochodzą od renomowanych producentów. Słoje na nalewki przeznaczone głównie do przechowywania trunków. Odpowiednio dezynfekowane słoje do nalewek można używać przez wiele lat. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.