Wino z mandarynek

​Domowe wino można wytworzyć z dowolnych owoców, przykładowo: porzeczek, wiśni, winogron, truskawek, rabarbaru, czy nawet mandarynek! Produkcja własnego alkoholu jest dość czasochłonna i wymaga nie małej dbałości o szczegóły. Jednakże proces ten nie jest bardzo skomplikowany i nie powinien on stanowić problemu również dla początkujących winiarzy. Co potrzebujemy, aby wytworzyć wino? Jakie składniki będą nam potrzebne?

Potrzebne artykuły

            Aby rozpocząć domową produkcję wina z mandarynek musimy zaopatrzyć się
w odpowiedni sprzęt: gąsior, rurkę fermentacyjną (odprowadza gaz wytworzony w trakcie fermentacji), korek do butli, wężyk do zlewania wina oraz oczywiście butelki, do których zlejemy wino. Potrzebujemy również bardzo dobrych drożdży – owoce posiadają naturalne bakterie jednak nie wystarczają one do wytworzenia wina.

Przygotowanie i etapy

            Musimy wybrać dorodne, soczyste i zdrowe owoce, ponieważ gdybyśmy poddali fermentacji zgniłe owoce, powstałby ocet. Następnie musimy przygotować moszcz, który będzie podstawą wina. Żeby go przygotować musimy dokładnie zmiażdżyć mandarynki. Tak powstały moszcz przekładamy go gąsiora. Drożdże, które kupiliśmy, przed dodaniem do moszczu, musimy rozmnożyć. Przed wyborem drożdży dobrze jest poradzić się sprzedawcy, które z nich najlepiej wybrać i które będą najbardziej odpowiednie do naszych owoców. Kolejnym etapem jest dolanie drożdży do gąsiora, w taki sposób, aby połączyły się
z moszczem i cukrem. Należy kilkukrotnie podczas dojrzewania zlać nasze domowe wino do mniejszego balona nie naruszając osadu. Kolejnym etapem jest czekanie. Jak długo? Będziemy wiedzieć, że domowe wino jest gotowe do zlania, jeśli zauważymy, że dwutlenek węgla, który wydziela się w butli, wypycha wodę z rurki.

Przykładowy przepis

             Składniki na przykładowy przepis na wino mandarynkowe to: 7 kilogramów mandarynek, 2 kilogramy cukru, 6 litrów wody, 5 gramów pożywki oraz drożdże typu schery, madera lub tokay. Musimy dokładnie obrać mandarynki. Następnie zmiażdżyć owoce
w pojemniku i zalać 2,5 l wody i 1 kg cukru. Czekamy aż wszystko wystygnie i wlewamy do balonu. Dodajemy wcześniej przygotowane drożdże. Po trzech dniach dodajemy resztę cukru i wody (1kg cukru i 2,5 l wody). Po upływie około 10 dni próbujemy nastawu i w razie potrzeby dosładzamy. Gdy upłynie 14 dni oddzielamy owoce od wina. Dalsza procedura standardowo jak przy wyrobie wina.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.