Wino nie pracuje, co zrobić w takiej sytuacji?

​Oczywiste jest, że bez fermentacji może powstać nieudane wino. Cały trud włożony w przygotowanie owoców idzie wtedy całkowicie na marne. Taki stan mogło wywołać wiele czynników. W takiej sytuacji trzeba koniecznie pamiętać o tym, że drożdże wymagają odpowiednich warunków. Szczególnie potrzebne jest to do rozwoju drożdży. Jak się okazuje drożdże, są bardzo wrażliwe na pewne bodźce. Mogą one szczególnie zakłócić ich rozwój, tym samym doprowadzając do ich uśpienia czy obumarcia. Dochodzi do tego, że wino nie pracuje odpowiednio. Zatem pozostaje pytanie, co zrobić, żeby pracowało odpowiednio.

Kiedy wino przestaje pracować?

Jeżeli wino przestanie pracować, to znaczy, że jest to czas na restart wina. Czasami może się zdarzyć, że wino przestanie pracować, a nie jest jeszcze do końca zrobione. To może oznaczać tylko jedno, że jest zbyt słodkie, albo ma za mało procent alkoholu. Głównymi przyczynami zahamowania fermentacji może być:

• brak cukru;

• spadek kwasowości poniżej 3,0 pH;

• spadek temperatury;

• przekroczenie wewnętrznej temperatury fermentacji powyżej 350c w balonie

• brak substancji odżywczych dla drożdży;

• obecność substancji hamujących fermentację;

Temperatura mogła zostać zbyt mocno obniżona. Dlatego najprostszą metodą ponownego zapoczątkowania fermentacji jest podgrzanie nastawu. Natomiast w przypadku braku efektu, należy koniecznie ściągnąć wino znad osadu drożdżowego. Mogą w nim być nie tylko martwe drożdże, ale też substancje hamujące fermentację. Jeżeli stwierdzimy, że zawartość cukru w winie jest zbyt mała, należy wino dosłodzić syropem cukrowym. Można to zrobić również cukrem rozpuszczonym w podgrzanym winie, jeśli wino nie startuje. Ostatecznym krokiem, jeśli wino nie pracuje, jest dodanie silnie fermentujących drożdży winiarskich. Odpowiednio przygotowanych do wznowienia fermentacji, czyli tzw. restartu.

Co zrobić, gdy wino nie fermentuje?

Temperatura pomieszczenia jest szczególnie ważna i potrzebna. Tym samym powinna być do tego odpowiednia, jeśli pojawia się problem, że wino przestało pracować. Zdecydowanie powinna początkowo wynosić 18-22°C. Kiedy natomiast temperatura jest niższa lub zbyt wysoka wino nie startuje. Może się zdarzyć, że nie będzie możliwości ogrzania pomieszczenia do odpowiedniej temperatury. W takiej sytuacji zawsze trzeba zakupić specjalne drożdże do fermentacji w niskiej temperaturze. Natomiast, kiedy wino z winogron zaczyna fermentować, temperatura moszczu wzrasta. Nie można w żadnym przypadku dopuścić, aby była wyższa niż 28°C. W razie potrzeby można umieścić balon z fermentującym moszczem w naczyniu z zimną wodą. Warto także zaopatrzyć się w termometr do wina.

Kolejnym sposobem, jeśli wino nie staruje, są drożdże. Powinny być przygotowywane przede wszystkim ściśle według informacji podanej na opakowaniu. Zgodnie z zaleceniami dotyczącymi temperatury, dawki, jak i czasu. Należy koniecznie pilnować terminu przydatności do spożycia i warunków przechowywania. Przyczyną są najczęściej właśnie słabej jakości lub przeterminowane drożdże. To one odpowiadają za niepowodzenie fermentacji.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.