
Węgiel to substancja, która od zawsze była tradycyjnie wykorzystywana do adsorpcji, czyli pochłaniania zanieczyszczeń i prawdopodobnie jest najsilniejszym filtrem znanym człowiekowi. Dzięki swojej porowatej strukturze zatrzymuje zanieczyszczenia i związki chemiczne oraz pochłania toksyny.
Filtry z węglem aktywnym wykorzystujemy chętnie w gospodarstwach domowych do oczyszczania wody pitnej. Jak najbardziej możemy używać do też do oczyszczania alkoholi domowej produkcji. Jak stosować węgiel aktywny do oczyszczania destylatu i na czym polega jego działanie?
Na czym polega działanie węgla aktywnego
Jednym ze sposobów oczyszczania samodzielnie wyprodukowanego alkoholu jest użycie węgla aktywnego do jego filtracji. Dzięki temu niepożądane zapachy zostają usunięte z destylatu, co istotnie poprawia jego jakość i wrażenia podczas konsumpcji. Oczyszczanie za pomocą węgla daje najlepsze przy alkoholach, których moc nie przekracza 45% – im wyższa zawartość alkoholu, tym trudniej oddzielić od niego zanieczyszczenia.
Najważniejsze czynniki wpływające na efektywność oczyszczania węglem aktywnym to: jego ilość w urządzeniu filtrującym, a także czas, jaki płyn spędzi w kontakcie z węglem. Oczywiście najlepiej sprawdzi się możliwie duża ilość węgla i jak najpowolniejszy przepływ cieczy przez filtr. Im dłużej zanieczyszczenia będą miały kontakt z węglem, tym skuteczniej zostaną przez niego wchłonięte.
Podstawowe sposoby oczyszczania alkoholu węglem aktywnym
Najważniejszą sprawą, bez której nie możemy przystąpić do procesu filtracji, jest przelanie węgla gorącą wodą przed pierwszym użyciem, żeby uaktywnił się na skutek procesu odgazowania. Węgiel należy przelewać gorącą wodą przed każdym użyciem, żeby nie wchłaniał całego destylatu.
Najprostszym ze sposobów filtracji jest wsypanie odpowiedniej ilości węgla aktywnego do słoika z płynem, który chcemy oczyścić i pozostawienie na kilka dni, pamiętając o częstym mieszaniu. Na koniec należy oddzielić płyn od czynnika filtrującego za pomocą sączków filtracyjnych.
Drugim ze sposobów jest użycie różnego rodzaju szklanych lub stalowych rur, które są przeznaczone specjalnie do filtracji destylatów. Najlepsze wyniki daje filtrowanie schłodzonego destylatu o mocy 45-50%. Zawsze należy rozcieńczyć mocniejszy destylat do wymaganej mocy, a potem schłodzić go w zamrażarce.
Schłodzony destylat wlewamy do zbiornika z kranikiem, od którego odprowadzona zostanie szklana rura filtracyjna. Należy ją niemal w całości wypełnić węglem aktywnym, a na dno włożyć wacik, który zatrzyma węgiel. Trzeba zawsze pamiętać o zalaniu węgla gorącą wodą, żeby go aktywować, a następnie wodą chłodną. Użycie wody zapobiegnie też nadmiernemu wypijaniu alkoholu przez adsorbent. Kluczem do sukcesu w dalszych działaniach będzie powolne przepuszczanie destylatu przez filtr – należy ustawić kranikiem szybkość przepływu i uważać, żeby oczyszczony destylat nie przelał się z kolejnego naczynia.
Jak długo można korzystać z węgla aktywnego
Żeby filtracja była skuteczna, powinna trwać dobre kilka godzin, specjaliści zalecają nawet przepuszczanie 1 litra destylatu przez filtr z węgla aktywnego na godzinę.
Po przefiltrowaniu około 7 litrów warto zmienić węgiel na świeży, pamiętając o odpowiednim zalewaniu go wodą. Przykładowe opakowanie węgla o pojemności 1,7 l wystarcza zazwyczaj do oczyszczenia około 30 litrów płynu. Oczyszczanie naraz większych ilości destylatu, niż zaleca producent węgla, spowoduje niewątpliwie słabsze walory produkowanego alkoholu.
Zużyty węgiel można częściowo uzdatnić – po osuszeniu i wygrzaniu go w piekarniku w temperaturze 200°C odzyska około 30% swojej wydajności.
Polecamy
Najnowsze
Profesjonalny shaker barmański - jak go wybrać?
Podczas kompletowania zestawu barmańskiego w domu, najważniejszym elementem jest shaker barmański. Shakery są niezbędne, jeśli chcesz... [...]