Jak zrobić nalewkę z wiśni?

​Wiśnie to nie tylko wspaniały owoc, sam w sobie, ale również doskonały materiał na nalewkę. Ich smak doskonale łączy się z alkoholem, dzięki czemu efekty naszej pracy często są wręcz doskonałe! Dodatkowo wiśnie idealnie sprawdzą się dla osób naprawdę początkujących, które dopiero zaczynają swoją przygodę z nalewkami! Jak jednak przygotować nalewkę z wiśnie, jaki jest na nią przepis i na co trzeba naprawdę uważać?

Pierwszy duży błąd

Przepisów na nalewkę jest naprawdę wiele, jednak wiele z nich powtarza jeden, za to naprawdę kolosalny błąd. Wiele osób na samym początku zasypuje wiśnie cukrem, w dość dużym słoju, po czym wystawia je na działanie promieni słonecznych na przynajmniej kilka dni.

Niestety, jest to duży błąd – jeżeli słyszałeś o tym, by tak postąpić, odpuść, a uwierz, dzięki temu Twoja nalewka będzie znacznie lepsza!

Czemu jest to jednak niepoprawne zachowanie?

Przede wszystkim takie zachowanie ma na celu nie tylko oddanie przez wiśnie odpowiednio dużej ilości soku, ale również rozpoczęcie fermentacji. Ale zaraz! Po co nam fermentacja, skoro naszym zadaniem jest przygotowanie nie wina, a nalewki? No właśnie, sęk w tym, że fermentacja jest zupełnie zbędna. Nie jest ona jednak procesem neutralnym – jeżeli zajdzie, to w takim przypadku smak wiśnie pogorszy się, może nawet dość znacznie, przez co nasza nalewka będzie smakowała dużo gorzej.

W tym czasie będzie dochodziło również do procesu utlenienia, przez co aromat, który będą oddawały nasze wiśnie, będzie znacznie gorszy i mniej bogaty. Oczywiście i to nie pozostanie obojętne wobec efektu końcowego – nasz wiśniówka będzie pachniała dużo gorzej, niż byłoby w momencie, gdybyśmy nie odstawiali wiśni z cukrem na parapet.

Gdyby tego było mało, jeżeli owoce z cukrem wylądują właśnie na popularnym parapecie, pamiętajmy o tym, jaki wpływ na wiśnie będzie miało słońce. A wpływ ten jest następujący – prowadzi ono do szybkiego rozkładu witamin. To kolejny proces, którego na pewno chcielibyśmy uniknąć.

Jak widać, naprawdę dużym błędem jest odstawienie wiśni posypanych cukrem na kilka dni – nie róbcie tak już nigdy więcej!

Jeżeli od razu zalejemy wiśnie alkoholem, od razu oddadzą one mu odpowiednie smaki i aromaty, do tego będzie to po prostu ich najlepsza wersja, dzięki czemu nasza wiśniówka będzie smakowała i pachniała po prostu idealnie.

Jakie wiśnie do nalewki?

Do nalewki możemy użyć praktycznie każdych wiśni, jednak nie wszystkie będą tak samo dobre. Idealnie, jeżeli sami posiadamy wiśnie w swoim ogrodzenie – wtedy będziemy mogli wybrać najlepsze. Jeżeli jednak jest inaczej, bardziej polecamy Wam wizytę na targach i straganach niż w supermarketach, gdyż właśnie w tych pierwszych możemy najczęściej kupić znacznie ładniejsze wiśnie, chociaż nie zawsze jest to opcja tańsza.

Najlepsze wiśnie to takie, które mają jak najciemniejszy kolor, nawet mogą być przejrzałe. Powinny być one również naprawdę kwaśne, jednak to tego również aromatyczne. Idealnie sprawdzą się do naszej nalewki. Jeżeli jednak nie masz do takich dostępu – nic straconego, próbuj działać z takimi wiśniami, jakie możesz kupić. Potrzebne składniki:

- 1,5 kg dojrzałych wiśni,

- 500 ml spirytusu o 95% zawartości alkoholu,

- 250 ml przegotowanej wody,

- 0,5 kg cukru.

Nalewka z wiśni – przepis

1. Umyj wszystkie wiśnie, usuń z nich patyczki, liście i inne zanieczyszczenia.

2. Usuń pestki z wiśni.

3. Zmieszaj spirytus, który został przygotowany, z wodą.

4. Przygotuj odpowiednio duży słoik, by zmieścić w nim i owoce, i roztwór wody ze spirytusem.

5. Przełóż wydrylowane owoce do słoika, zalej je roztworem spirytusu i wody, po czym zabezpiecz.

6. Ustaw słoik na czas ok. 6-7 tygodniu w miejscu ciemnym oraz ciepłym.

7. Potrząsaj słoikiem co kilka dni, by wymieszać nasza przyszłą nalewkę wiśniową.

8. Po 6-7 tygodniach zlej nalewkę do butelki, jednak nie wyrzucaj owoców. Zasyp je cukrem i pozostaw do momentu, aż cały cukier się rozpuści.

9. Gdy cukier się rozpuści, powstanie prawdziwy syrop.

10. Połącz powstały syrop z wcześniej odlanym płynem.

11. Tak połączone płyny odstaw na przynajmniej miesiąc.

12. Zlej klarowny płyn – oto nasza nalewka!

Jak widać, przygotowanie nalewki z wiśni nie jest zadaniem trudnym. Z powyższym przepisem poradzi sobie nawet osoba początkująca. Pamiętajcie, że ważne jest, aby wiśniówka osiągnęła swój wiek – najlepsza będzie dopiero po około roku! Oczywiście, jeżeli tylko chcemy, możemy ją pić już wcześniej, jednak w takim przypadku sugerujemy przygotowanie jej większej ilości, wszystko po to, by zostawić sobie przynajmniej jedną butelkę, by osiągnęła ona wiek przynajmniej roku.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.