Likier kawowy – przepis. Jak go przygotować?

​Likier kawowy to trunek popularny, i to nie tylko wśród miłośników kawy. Często jest on znakomitym dodatkiem nawet do wielu deserów, a przepada za nim nawet wiele osób, które za smakiem samej, prawdziwej kawy, nie przepadają. Dodatkowo jego przygotowanie w domowych warunkach jest naprawdę bardzo proste!

Sam likier kawowy bardzo często kojarzony jest z drinkiem White Russian, gdzie jest on podawany z wódką, w towarzystwie lodu i śmietanki.

Jednak likier tego typu to również wspaniały trunek, jeżeli zdecydujemy się na niego solo. Dodatkowo może być on używany w wielu deserach, w tym w tiramisu.

Istnieje wiele przepisów na likier kawowy – wiele osób decyduje się na inne, w zależności od tego, jaki będzie cel samej kawówki. Jeżeli ma ona być podawana solo i służyć jak samodzielny alkohol, wtedy warto zdecydować się na kawówkę ze śmietanką. Jeżeli jednak ma być ona dodatkiem do deserów, wiele osób decyduje się na przepis na kawówkę bez śmietanki. Ta różnica będzie wyraźna również dla osób z alergiami czy problemami z laktozą. Dzisiaj jednak przestawimy przepis na kawówkę ze śmietanką, gdyż jej smak po prostu bardziej odpowiada większej ilości osób. Jest on kremowy i bardzo wyraźnie słodki, i faktycznie idealnie sprawdza się w samodzielnym jego piciu.

Likier kawowy – kawa rozpuszczalna czy parzona?

W wielu przepisach można znaleźć informację, że do wykonania kawówki nadaje się nawet kawa rozpuszczalna. Nie rekomendujemy jednak tego rozwiązania. Jeżeli decydujemy się na samodzielne wykonanie tego alkoholu, warto postawić na wysoką jakość składników, dzięki czemu sam trunek na koniec będzie smakował świetnie. Z tego powodu warto zdecydować się na znacznie mniej chemiczną kawę, czyli kawę paloną. Dodatkowo nie zalecamy wyboru pierwszej-lepszej, lecz tutaj również warto wybrać produkt z wysokiej półki. Będzie to oczywiście inwestycja, która jednak zwróci się, gdy poczujemy smak likieru kawowego, który przygotowaliśmy.

Likier kawowy z mlekiem – przepis i przygotowanie

Potrzebne składniki:

- 3 łyżki zmielonej kawy (nie rozpuszczalnej),

- ½ szklanki cukru (białego),

- 350 ml (opakowanie) mleczka zagaszonego (niesłodzonego),

- 2 łyżki cukru waniliowego,

- 200 ml spirytusu.

- woda,

- filtr do kawy,

- garnek.

 

1. Na początku należy 3 łyżki zmielonej kawy zalać przygotowaną wodą, a następnie odcedzić powstały napar przez filtr do kawy.

2. Mleko zagęszczone wlać do garnka.

3. Garnek z mlekiem podgrzewać, po czym dodać do niego i cukier biały, i cukier waniliowy.

4. Do garnka dodać przygotowaną wcześniej kawę.

5. Całość dokładnie wymieszać, a następnie odstawić, aż do wystygnięcia.

6. Gdy całość ostygnie, dodajemy do garnka również spirytus, mieszając.

7. Przelewamy kawówkę do butelek – jest ona gotowa! Kawówka jest już gotowa. Co ciekawe, jest to trunek, który bardzo szybko jest gotowy do spożycia – jeżeli tylko chcemy, dajmy jej nie mniej, niż 24 godziny na odstawienie, będzie ona wtedy gotowa do spożycia już na następny dzień.

 

Kawówka – przepis bez mleczka zagęszczanego

Jeżeli tylko chcemy, możemy zdecydować się na przepis bez mleczka zagęszczanego. Wtedy najlepiej przygotować espresso, i zmieszać je z przygotowanym cukrem. Następnie, całość będziemy zalewać właśnie spirytusem. Kawa z cukrem muszą być ogrzewane, a następnie całość musi wystygnąć przed zmieszaniem ze spirytusem.

W takim przypadku będziemy potrzebowali 5 filiżanek espresso, 200 gramów białego cukru oraz tylko 80 ml spirytusu – takie alkohol idealnie sprawdzi się jako dodatek do ciast, słodyczy i wypieków.

Jakiej kawy użyć do przygotowania kawówki?

Tutaj istnieje tyle opinii, ile osób, które przygotowują ten alkohol. Najczęściej poleca się na stawianie na kawę mocną i naprawdę wyrazistą, dzięki czemu jej smak będzie wyraźny w efekcie końcowym naszej pracy.

Zachęcamy do wyboru kawy wysokiej jakości, nawet lepszej, niż ta dostępna w marketach – w końcu w wielu sklepach specjalistycznych dostępne są kawy znacznie, znacznie lepsze. W przepisie używane są jedynie jej 3 łyżki, dzięki czemu jej zakup nie będzie dla nas dużym wydatkiem, nawet jeżeli zdecydujemy się na ziarna wysokich lotów.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.