Jak przygotować domową whisky?

​Niektórym whisky kojarzy się ze Szkocją, a innym z Irlandią. Pozostali mówią, że trunek ten pochodzi z Wysp Brytyjskich. Natomiast jeśliby tak zagłębić się w jego genezę głębiej, znajdzie się jeszcze inne miejsce pochodzenia. Ten szlachetny alkohol powstaje z ziaren zbóż i jest obecnie produkowany w wielu krajach. Po fermentacji alkohol oczywiście nabiera charakterystycznej, złotej barwy. Wiele osób przymierza się do samodzielnego stworzenia domowej whishy.

Jak zrobić domową whisky?

Przygotowany wytrawny trunek zachwyca głębią aromatu i niepowtarzalnym smakiem. Warto przygotować do domowej whisky produkty naprawdę dobrej jakości. Na świecie jest wiele metod sporządzania whisky. Składniki dobiera się w zależności od konkretnego typu napoju. Można przyrządzić napar na bazie kukurydzy lub celować w bardziej urozmaicone trunki. Podczas produkcji domowej whisky można wykorzystać białe wino. Z pewnością niezbędny okaże się jęczmień i słód jęczmienny. Co więcej, niezbędne będzie żyto, owies, miód pszczeli, woda, drożdże i oczywiście białe wino.

Jeżeli są już wszystkie potrzebne produkty do wykonania domowej whisky to pora zabrać się do pracy. Jak zrobić domową whisky, by stanowiła ciekawszą alternatywę niż te znajdujące się w sklepie? Należy ugotować wodę z uprzednio zmielonym zbożem i słodem. Następnie należy poczekać, aż całość odpowiednio się zagęści. Kolejny krok to rozpuszczenie drożdży w szklance wody i dodanie do mieszanki. Na końcu trzeba zostawić na okres około tygodnia. Po określonym czasie należy dolać wino. Całość powinna leżakować w dębowej beczce. Oczywiście im dłużej, tym lepiej, a najlepiej jest odczekać dwa lata. Gdy upłynie wystarczająco dużo czasu, należy zmieszać całość z wodą destylowaną i dodać karmelu.

Jak zrobić whisky z bimbru?

Jak zrobić whisky w domu na własny użytek? Podstawę do produkcji domowej whisky z bimbru zaleca się bimber z surowców zbożowych. Idealnie, ze słodu i jęczmienia, dopuszczalnego, z pszenicy. Bimber powinien być przede wszystkim wysokiej jakości. Najlepiej poddać podwójnej destylacji i przepuścić następnie przez filtr węglowy. Bimber jest oczywiście rozcieńczany, dlatego zawartość alkoholu w nim sięga 45%. W domowej whisky liczy się przede wszystkim smak i aromat. Stosowanie zaprawki to jedno. Dla osiągnięcia lepszych efektów warto skorzystać z płatków, czy wiórków dębowych.

Starzenie w dębowych beczkach należy przeprowadzić w dębowych wiórach lub korze dębowej. Zakupioną korę w aptekach najpierw koniecznie trzeba zlać gorącą wodą. Po 15 minutach należy odcedzić korę i ją wysuszyć. Ma to na celu usunięcie nadmiaru tanin, które mogą zepsuć smak napoju.

Po zrobieniu bimbru jest on filtrowany przez gazę złożoną w kilka warstw, a następnie przez wacik. Domowa whisky z bimbru jest ciekawym przepisem na zrobienie trunku. Każdy smakosz mocniejszych alkoholi powinien spróbować zrobić taką domową whisky.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.