Jakie przekąski i jakie wino do ryb będzie najlepiej smakować?

​Bardzo często człowiek zastanawia się podczas kolacji lub różnych uroczystości, jakie podać wino. Jakie wino, do jakiej potrawy pasuje najlepiej? Wśród win białych, różowych i czerwonych wyróżnia się różne rodzaje, które będą komponować się z daniami. Warto wiedzieć w takich sytuacjach, jakie wino będzie pasować do obiadu. Jakie wino do ryby, kurczaka, wołowiny, serów, sałatki oraz deserów?

Wino do ryby – wytrawne, słodkie, a może białe lub czerwone?

Jakie wino do ryb? Mówi się, że do wina powinno dodawać się białe wino. Do karpia, łososia, czy tuńczyka przeważająca większość osób podaje wina białe. Oczywiście wiadome jest, że z reguły do białego mięsa podaje się białe wino. Natomiast do czerwonego właśnie wino czerwone. Ryba to także mięso, ale można się spotkać, że jest proponowana osobom, które mięsa nie jedzą. Wino do ryby, jakim np. jest tuńczyk, można podać czerwone wino. Do polędwicy z dorsza natomiast białe.

W przypadku rodzaju wina można pozwolić sobie na pewną swobodę w zależności. Wino do ryb zawsze podawane jest wytrawne lub półwytrawne. Zaserwowanie słodkiego lub półsłodkiego wina wraz z rybą nie będzie miało żadnego smaku. Całe danie całkowicie zmieni swój smak i będzie przez to niesmaczne. W najgorszym przypadku długo będzie ciążyło na żołądku. Jeżeli nie przepada się za wytrawnymi lub półwytrawnymi wina zawsze można zaserwować wodę. Poleca się także wina do ryby bez siarczanów, które bardzo pozytywnie działają na zdrowie.

Jakie przekąski do wina białego?

Wina białe, z reguły o delikatniejszym smaku i aromacie najczęściej podawane są do lekkich potraw. Ważne jest, aby o tym pamiętać. Jakie wino do drobiu? To właśnie białe, które idealnie komponuje się z potrawami zawierającymi białe mięso. Dokładnie do kurczaka czy indyka. Świetnie pasować będzie do dań z rybami oraz owocami morza. Przekąskami do białego wina może być np. sałata, warzywa czy owoce. Warto podawać je z lekkimi serami oraz wędlinami. Proste przekąski do wina w postaci deski serów również świetnie sprawdzą się z białym winem. Jakie sery na przekąskę do białego wina?

• Camembert,

• Brie,

• Sery kozie,

• Sery z niebieską pleśnią,

• Gorgonzola

Warto uzupełnić deskę serów o świeże owoce takie jak np. winogrona, czy plastry jabłka i gruszki. Oczywiście nie można zapominać o pieczywie, np. bagietce.

Jakie przekąski do wina czerwonego?

Wybierając przekąski do wina czerwonego, warto kierować się kilkoma prostymi zasadami. Dzięki temu znacznie ułatwią skomponowanie idealnego bukietu smaków. Czerwone będzie idealnym uzupełnieniem dań zawierających czerwone mięso. Dlatego wino do wołowiny czy wieprzowiny o kolorze czerwonym będzie najlepsze. Świetnie pasuje do mięsnych dań smażonych czy grillowanych. D o tego idealnie podkreśli smak baraniny czy dziczyzny, jak i mięsa kaczki czy gęsi. Jakie przekąski podać do wina czerwonego? Pasuje do wyrazistych, tłustych serów oraz wędlin i kiełbas, takich jak chorizo czy salami. Świetnie podkreśli także smak dań z grzybami.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.