Jak przechowywać wino?

​Wiele osób w dzisiejszych czasach wie jak dopasować wino do potraw na wieczorne spotkania. Niestety, wiele osób nie radzi sobie z przechowywaniem wina. Nieprawidłowości w tym zakresie powodują, że po otwarciu butelki można poczuć płyn. Bliżej jest mu do octu niż do wykwintnego trunku. Taki alkohol niestety stracił już swój smak. W takich sytuacjach nadaje się do wylania. W tym przypadku warto orientować się, ile może stać wino w butelce.

Jak przechowywać wino po otwarciu?

Nie od dziś wiadomo, że wino najlepiej sprawdzi się z domowej piwnicy. Jest tak dlatego, że przechowywanie wina powinno odbywać się w ciemnym i chłodnym miejscu. Piwnica stanowi do tego idealne pomieszczenie. Zanim zacznie się ustawiać w piwnicy domowy alkohol, należy sprawdzić, czy panują w niej właściwe warunki. Do takich czynników należy, chociażby odpowiednia temperatura, wilgotność oraz wentylacja. Wszystkie te czynniki mają fundamentalne znaczenie dla smaku i jakości przechowywania wina. Jeśli nie dopilnuje się któregoś z nich, to leżakowanie wina w butelkach może się nie udać. Niezależnie, czy to wino półwytrawne lub wytrawne, będzie źle smakować.

Bez względu na miejsce przechowywania wina, butelkę trzeba trzymać z daleka od naturalnego i sztucznego światła. Promieniowanie UV, mogą prowadzić do nagrzewania trunku. Przede wszystkim w znacznym stopniu wpłynąć na jego jakość i smak. W tym celu warto wyeliminować je z piwnicy lub innego miejsca.

Kolejny aspekt bardzo ważny podczas leżakowania wina w butelkach to wilgotność powietrza. Przygotowując miejsce dla domowych win, należy zadbać o odpowiednią wilgotność powietrza. Wina powinny leżakować w pomieszczeniu o wilgotności powietrza około 75%. Suche powietrze będzie działać na wino podobnie jak wysoka temperatura. Przede wszystkim spowoduje wysychanie korka i rozszczelnienie butelki. Zbyt wilgotne powietrze będzie natomiast sprzyjać powstawaniu pleśni na korku i etykiecie. Takiej sytuacji podczas przechowywania wina należy uniknąć.

W jakiej temperaturze przechowywać wino?

Bardzo często pojawia się pytanie jaka temperatura przechowywania wina? Temperatura to czynnik, który przede wszystkim wpływa na wino. Najczęściej podczas jego serwowania, jak i przechowywania. Wina są niezwykle wrażliwe na wszelkie zmiany temperatury, które potrafią być dla nich opłakane w skutkach. Optymalna temperatura przechowywania wina to taka, która pozwoli im na stopniowe dojrzewanie. Przedział stanowi od 12 do 14 stopni.

Inna sytuacja dzieje się w przypadku wina czerwonego. Powinny leżakować w temperaturach nieco wyższych, czyli 14-16 stopni. Wina białe natomiast w temperaturze od 10 do 12 stopni. Wina różowe mają mniejszą temperaturę przechowywania wina, ponieważ 9-10 stopni. Wina musujące w najchłodniejszych warunkach, bo pomiędzy 6 a 9 stopni.

Pojawia się bardzo często pytanie, dlaczego jest to aż tak istotne? Zbyt wysokie temperatury powodują, że korki chroniące wino wysychają. Butelki stają się nieszczelne, a do wina dostaje się dużo więcej powietrza, niż powinno. Takie wino bardzo szybko może zamienić się w kwaśny ocet. Takich sytuacji chce się uniknąć podczas serwowania wina domowej roboty gościom.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.

Kontakt
Formularz kontaktowy

Zapraszamy do kontaktu