Przepis na wino z polskich winogron

​Przygotowywanie domowych alkoholi jest w Polsce coraz popularniejsze. Z jednej strony chcemy nauczyć się czegoś nowego i sprawdzić, czy to, co stworzymy samodzielnie, bardzo różni się od oferty sklepowej, z drugiej strony częstowanie gości naszym własnym alkoholem ma w sobie prawdziwą magię i tworzy niesamowity klimat.

W ostatnich latach wielką popularność zyskało domowe warzenie piwa, nie inaczej jest z przygotowaniem bimbru, nalewek i innych, cięższych alkoholi, jednak nie zapominajmy również o winie!

Dzisiaj przedstawimy Wam naprawdę prosty przepis na domowe wino z polskich winogron. Zarówno sprzęt, jak i również składniki są naprawdę tanie i łatwe do zdobycia, stąd nie będziecie potrzebowali dużych funduszy, by sprawdzić swoje siły i przygotować – być może – pierwsze domowe wino w swoim życiu!

Przepis na proste domowe wino z polskich winogron

Na początku będziemy potrzebowali:

- 10 kilogramów polskich winogron,

- 2 kilogramów cukru,

- 4 litrów wody.

Donatowo, będzie nam potrzebny podstawowy sprzęt, czyli:

- gąsior o pojemności 25 l,

- rurka fermentacyjna.

Jeżeli nie posiadamy gąsiora, możemy skorzystać z podobnego naczynia o takiej (lub podobnej pojemności), które da się zamknąć i zamontować do niego rurkę fermentacyjną. Zachęcamy jednak, by dokonać tej niewielkie inwestycji i kupić swój pierwszy gąsior, jeżeli jeszcze go nie posiadamy!

1. Winogrona, które zebraliśmy lub kupiliśmy, oddzielamy od gałązek, jeżeli jest taka konieczność. Pamiętajmy jednak, by ich nie płukać – polskie winogrona posiadają specjalny nalot, który umożliwi im późniejszą fermentację. Gdybyśmy je opłukali, nie doszłoby do niej lub potrzebowalibyśmy dodatkowego składnika, jakim są drożdże.

2. Miażdżymy winogrona. Możemy użyć do tego ubijaka do ziemniaków lub innego, podobnego narzędzia. Jeżeli jesteśmy bardziej zaawansowani i mamy taki sprzęt – lub możemy go od kogoś pożyczyć – zachęcamy do wybrania praski do winogron. Pamiętajmy jednak, że miażdżenie to nie to samo, co miksowanie lub blendowanie!

3. Miazgę, którą właśnie otrzymaliśmy, wlewamy do wyczyszczonego wcześniej gąsiora lub innego naczynia, które przygotowaliśmy jako alternatywę.

4. Przygotowujemy roztwór 4 litów wody oraz 2 kilogramów cukru, które wcześniej przygotowaliśmy.

5. Otrzymany roztwór wlewamy do miazgi, którą chwilę wcześniej przygotowaliśmy i wlaliśmy do naszego gąsiora lub innego naczynia.

6. Gdy miazga i roztwór znajdują się już w naszym gąsiorze, szczelnie go zamykamy.

7. Gdy gąsior jest już odpowiednio zamknięty, zatykamy na nim przygotowaną wcześniej i wyczyszczoną rurkę fermentacyjną. Nalewamy również do niej odpowiednią ilość wody. Dzięki temu nie tylko będziemy widzieli, jak nasze wino pracuje, ale również będziemy pewni, że do środka nie dostaną się żadne, niepożądane owady.

8. Gdy wszystko jest już gotowe, odstawiamy nasze wino na około 7 tygodni w bezpieczne miejsce.

9. Nie znaczy to jednak, że mamy 7 tygodni spokoju! Wino powinniśmy oglądać przynajmniej 2 razy w tygodniu. Sprawdzajmy przede wszystkim, czy w rurce fermentacyjnej cały czas jest woda oraz sprawdzajmy, czy miazga, która jest w gąsiorze, nie podchodzi zbyt blisko rurki fermentacyjnej.

10. Jeżeli brakuje wody w rurce fermentacyjnej, dolewamy jej, jeżeli miazga podchodzi zbyt blisko, wybieramy jej odrobinę z gąsiora.

11. Po 7 tygodniach otwieramy gąsiora i odcedzamy wino, które otrzymaliśmy.

12. Jest to również czas na pierwsze sprawdzenie jego smaku. Jeżeli naszym zdaniem jest ono obecnie zbyt gorzkie, oto moment na dosładzanie. Pamiętajmy jednak, żeby robić to stopniowo i cały czas sprawdzać smak, by nie okazało się, że wino po prostu przesłodziliśmy.

13. Gdy wino ma już odpowiedni smak, czyścimy gąsiora oraz rurkę fermentacyjną i wlewamy tam wino ponownie.

14. Znów zamykamy szczelnie gąsiora, nalewamy do rurki fermentacyjnej odpowiednią ilość wody i w takim stanie zostawiamy wino na 5 tygodni.

15. Również przez ten czas radzimy je obserwować – wino jest gotowe w momencie, w którym przestanie bulgotać oraz pracować.

Gratulacje! Właśnie udało Ci się przygotować Twoje domowe wino! Jak widać, przepis jest naprawdę prosty, jednak czas na stworzenie wina jest dość długi. Na koniec radzimy nie bagatelizować kwestii sprawdzania wina przez okres tych około 3 miesięcy – może to spowodować, że wino się zepsuje, co jest tym bardziej bolesne, im bliżej końca był cały proces jego produkcji.

Powodzenia!

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.