Przepis na wino z wiśni. Wystarczy jedynie kilka składników!

​Wino z wiśnie to bardzo ciekawa alternatywa dla popularnego wina z winogron. Jeżeli do tej pory nigdy nie przygotowywałeś wina z wiśni, zachęćmy do tego, by spróbować – to doskonały pomysł na wino domowe, do tego będziesz potrzebował jedynie kilku składników!

Wino z wiśni to nie tylko genialny smak, ale również doskonały aromat czy piękny, bordowy kolor. W zależności od naszych upodobań możemy przygotować wino słodkie, półsłodkie, półwytrawne czy nawet wytrawne, stąd opcja ta nada się po prostu dla każdego fana wina, niezależnie od preferowanego rodzaju.

Jeżeli tylko chcemy, wino wiśniowe możemy przygotować również z dodatkami. Najpopularniejsze są oczywiście czereśnie, ale sprawdzą się również truskawki, winogrona, jagody, porzeczki (zarówno czerwone, jak i czarne) czy maliny. Wszystko zależy od naszego pomysłu oraz oczywiście naszych upodobań.

Czy drylować wiśnie?

To pytanie, które zadajemy sobie już na samym początku. Jeżeli oczekujemy delikatnego, gorzkiego posmaku, który będzie wynikał z tego, że pestki pozostawimy – jak najbardziej możemy to zrobić, jednak z pestkami powinno pozostać jedynie do około 25% owoców. Resztę powinniśmy wydrylować. Jeżeli jednak taki posmak nie jest dla nas, radzimy wydrylować wszystkie owoce lub zmniejszyć wspomniany wcześniej procent do około 10%. Plusem pozostawienia pestek jest fakt, że tłumią one, przynajmniej częściowo, posmak drożdży, którego nie każdy jest fanem.

Jakie składniki są potrzebne do przygotowania domowego wiśniowego wina?

 

Potrzebne składniki to:

• 10 kilogramów wiśni – wybierajmy dojrzałe i dorodne owoce,

• 3 kilogramy cukru, • 3 litry wody,

• pożywka winiarska,

• drożdże winiarskie,

• klarowin.

 

Potrzebny sprzęt winiarski to: • gąsior o pojemności przynajmniej 25 l, • rurka fermentacyjna, • wężyk do zlewania wina, • kilka słoików lub miska, • butelki oraz korki, do których wino będziemy zlewać.

 

Przepis na proste, domowe wino wiśniowe

1. Umyj wiśnie, pozbądź się ich ogonków oraz listków.

2. Cześć wiśni pozostaw z pestkami lub wydryluj tyle, ile uważasz za słuszne – rekomendujemy pozostawienie maksymalnie 25% owoców z pestkami.

3. Wsyp owoce do słoików lub miski i przysyp około 1 kilogramem cukru

4. Odstaw owoce na około 1 dzień, by puściły soki, zabezpieczając je, by nie dostały się do nich owady

5, Gdy owoce puszczą sok, zagotuj wodę (3 litry) z pozostałymi 2 kg cukru,

6. Poczekaj, aż woda z cukrem przestygnie, następnie owoce wraz z sokiem wlej do gąsiora (zostaw trochę soku dla drożdży), a następnie zalej roztworem wody z cukrem,

7. Przygotuj drożdże winiarskie oraz zaprawkę winiarską zgodnie z instrukcją na ich opakowaniach, a następnie dodaj je do gąsiora

8. Zatkaj gąsior korkiem i rurką fermentacyjną

9. Dolej do rurki fermentacyjnej wody – to nie tylko pozwoli na pracę wina i odprowadzanie dwutlenku węgla, ale sprawi również, że do naszego wina nie dostaną się np. niepożądane owady, które bez wody mogłyby wlecieć właśnie przez szklaną rurkę fermentacyjną.

10. Odstaw wino w gąsiorze na około 8-10 dni,

11. Obserwuj wino w trakcie, zwłaszcza, czy nie pracuje za bardzo, czy owoce nie podchodzą pod rurkę fermentacyjną oraz, czy w rurce cały czas znajduje się woda,

12. Jeżeli owoce podchodzą do rurki fermentacyjnej, wybierz ich trochę i ponownie zakorkuj całość,

13. Gdy podczas obserwacji zauważysz, że wino przestało pracować, oznacza to koniec fermentacji (z rurki przestają wydobywać się bąbelki),

14. Zlej wino znad osadu

15. Wino ponownie wlej do gąsiora, dodaj klarowin i odstaw na czas kilku miesięcy.

16. Gdy wino będzie już klarowne, zlej je i rozlej do butelek.

 

Jak widać, proces jest naprawdę prosty i mało wymagający, chociaż trwa długo. Zachęcamy jednak do jego spróbowania, ponieważ wino z wiśni to wspaniała alternatywa dla klasycznego wina z winogron, które nie tylko będzie smakować nam, ale również naszym bliskim.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.