Przepis na domowy likier jajeczny

​Likier jajeczny jest nam znany pod kilkoma nazwami. Na likier wykonany na bazie jajek mówi się popularnie ajerkoniak, czy advoccat. Czy jest to jednak to sam? Czym różnią się te alkohole od siebie? Jak go zrobić samemu?

Ajerkoniak a adwokat

            Ajerkoniak jest to napój alkoholowy przyrządzony na bazie żółtek jaj kurzych utartych z cukrem oraz spirytusem, bądź wódką. Jego nazwa pochodzi od niemieckiego słowa „eier”, co oznacza jajka.

            Advoccat z kolei jest to holenderski likier o wysokiej gęstości, którego podstawowymi składnikami są jajka, cukier oraz… brandy. Brandy produkowana jest z nisko procentowej brandy (około 15 – 25 %), cukru, bądź miodu, żółtek jaj, śmietany lub skondensowanego mleka i aromatu waniliowego.

            Nazwa tego trunku wywodzi się najprawdopodobniej od grupy zawodowej adwokatów, którzy to uwielbiali pić ten likier po rozprawach sądowych, by odświeżyć gardło.

            W Polsce jedna z firm produkuje likier o nazwie „Adwokat”. Nie jest to oryginalny adwokat, tylko ajerkoniak na bazie spirytusu i jest aromatyzowany wanilią, Może to niejednego kupca.

Wykonanie

            Do przygotowania likieru jajecznego potrzebne jest 5 żółtek, 1 cukier waniliowy, puszka mleka niesłodzonego, 1 szklanka cukru, 1 szklanka spirytusu, 100 gram przegotowanej, zimnej wody.

            Pierwszym krokiem w wyrobie likieru jest utarcie żółtek jaj z cukrem. Następnie należy zmiksować skondensowane mleko i dodać je do utartych żółtek. Do takiej mieszaniny następnie dodajemy spirytus oraz wodę i miksujemy do zagęszczenia.

            Po dokładnym zmiksowaniu otrzymany trunek przelewamy do butelek i odstawiamy do lodówki na dobę. Przed użyciem należy butelkę wstrząsnąć.

            Likier jajeczny jest dobrym alkoholem do picia go samego, ale także jako dodatek do ciast, mas do wypieków, np. do pączków, czy nawet jako polewa do lodów. Warto go mieć w swoim domowym barku na własnych potrzeb, ale również jako prezent na wyjątkowe okazje. 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 806 978 547

E-mail: kontakt@portopraga.pl

Zawsze chciałeś spróbować samemu zrobić wino, liker albo cydr? Na nasze stronie znajdziesz porady dotyczące zarówno przygotowania alkoholu jak i akcesorii niezbędnych do jego wykonania.